Fransa’da bir süredir devam eden büyük işçi direnişi petrol rafinerileri, nükleer santraller, limanlar ve ulaşım altyapısına hızla yayılırken grevci işçiler şimdi de barikat kurmaya başladı. Oto yolların ve köprülerin yanı sıra barikat kurulan yerlerin arasında Normandiya’da faaliyet gösteren bir nükleer denizaltı üssü de bulunuyor. Yüzlerce işçi liman kenti La Havre’daki önemli bir köprüye barikat kurduktan sonra şehir merkezine yürüdü.

Grev nedeniyle Paris, Nantes ve Toulouse kentlerinden hava ulaşımı aksadı. Ülkede farklı sektörlerde devam eden grevlere makinistlerin de katılmasıyla şehir içi ve şehirlerarası tren ulaşımının da aksaması bekleniyor. Sendikalar ayrıca ülkenin önde gelen kentlerinin çoğunda protesto eylemleri yapılması çağrısında bulundu.

Hollande: Geri adım yok

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede grevlere ve protesto eylemlerine neden olan çalışma yasası tasarısında geri adım atmayacağını, bunun iyi bir yasa olduğunu düşündüğünü söyledi. G7 zirvesi için bulunduğu Japonya’da konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hollande, hükümetinin temel önceliğinin, petrol rafinerileri ve yakıt depolarına erişimin engellenmesi karşısında ekonominin normal şekilde işlemesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Başbakan: Ayarlama olabilir

Başbakan Manuel Vals, protesto eylemleri ve grevlere neden olan çalışma yasasındaki değişikliklerin toptan geri çekilmeyeceğini tekrarlarken, bazı “ayarlamalar” yapılabileceğini söyledi. Ancak Vals, Maliye Bakanı Michel Sapin’in değişiklik önergesindeki ikinci maddenin yeniden yazılması teklifini reddetti. Söz konusu maddede, şirketlere gereklilik hissetmeleri durumunda işçi haklarını koruyan ulusal yasalardan muaf kalma hakkı tanınıyor. Sendikalar bu öneriye şiddetle karşı çıkıyor. Ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT’nin konuyla ilgili Hollande’la görüşmek istemesi üzerine Hollande, diyaloğun her zaman mümkün olduğunu ancak bir ültimatomla karşılaşması halinde hükümetin müzakere masasına oturmayacağını ifade etti.

Petrol bitiyor

Fransa Petrol Endüstrisi Birliği ülkedeki 12 bin benzin istasyonunun üçte birinde stokların tükendiğini belirtti. Hükümetin stratejik yakıt rezervini kullanmaya başladığı bildirilirken, rezervlerin de dört ay yetebileceği vurgulandı. Ülkedeki petrol sıkıntısı nedeniyle, beş gündür ülkenin stratejik rezervleri kullanılarak petrol istasyonlarına yakıt sağlanıyor. Rezervlerin ülkeyi 113 gün daha idare edebileceği bildiriliyor. Fransa çapındaki 12 bin benzinlikten yaklaşık 5 bininde benzin kıtlığı yaşanırken, Korsika’da da rafineri kuşatma eylemleri gerçekleşti. Ülkede rafinerilerin yanı sıra elektrik üretiminin yüzde 75’ini sağlayan nükleer santrallerin çoğunda çalışanlar da grev yapıyor ve ülkenin bazı kesimlerinde ufak çaplı da olsa elektrik kesintileri yaşandığı bildiriliyor.

Destek çığ gibi

Yaklaşık üç aydır süren protestoların önceki gün yapılan 8. büyük gösterisine, polise göre 153 bin, konfederasyon yetkililerinin verdiği bilgiye göre 300 bin kişi katıldı. İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, eylemlerde 36’sı Paris’te 77 kişi gözaltına alındı, 15 polis yaralandı. Özellikle Paris, Bordo ve Nantes kentinde polisle göstericiler arasında olaylar çıktı, polis göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Mart sonunda Ulusal Meclis’e sunulan ve hükümetin anayasal yetkisini kullanarak Ulusal Meclis’ten oylama yaptırmadan geçirdiği çalışma yasa tasarısı 10 Haziran’da Senato’da görüşülmeye başlanacak. Fransa’da 10 Haziran-10 Temmuz arasında gerçekleştirilecek EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde özellikle ulaşım ve petrol alanları olmak üzere grevlerin sürmesi bekleniyor.

***

Haber yapmayan gazeteleri basmadılar

Grevci işçiler eylemlerine destek vermeyen gazetelerin matbaalarında da iş durdururak söz konusu gazetelerin basılmasını engelledi. Dün ülkede basılan tek gazete Fransa Komünist Partisi’nin yayın organı olan ve grev haberlerine yer veren L’Humanite oldu. Diğer gazeteler internet yayını yapabildiler.

Kaynak: Birgun.net