SEMİH GÜVEN [email protected]

Geçen ay yapılan Merkez Bankası toplantısında faiz koridorunun üst bandında 0.50 baz indirime gidilmesi, ardından ise önceki gün açıklanan düşük mart ayı enflasyon rakamları faiz indiriminin devamı noktasındaki görüşleri güçlendirdi. BirGün'e konuşan Dünya gazetesi yazarı ekonomist Uğur Civelek, olası bir yeni faiz indiriminin Türkiye ekonomisi için riskler barındırdığını söyledi.

Enflasyon kenara itildi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in 10 gün önce yaptığı 'yeni bir para piyasası şart' açıklamasının Merkez Bankası yönetiminde bir takım değişiklikler olacağına ve faizlerin düşürülme sürecine gidileceğini işaret ettğini söyleyen Civelek, piyasanın da bu durumu anladığını, enflasyonun hükümet tarafından ikinci plana itildiğini belirtti.

Üçüncü çeyreğe dikkat
Küresel ölçekte merkez bankalarının veri bağımlısı olduğunu hatırlatan Civelek, faizlerin düşürülmesinin ardından piyasada havaların bozmasıyla birçok şirketin kur riskiyle karşılaşabileceğini söyledi. Özellikle yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte kurda sert hareketler yaşanabileceğine işaret eden Civelek yapısal değişiklikler yapılmadan atılan adımları 'fırtına öncesinde okyanusa açılmaya' benzetti.

Teoriyle ilgisi yok
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de yüksek enflasyonun sebebini yüksek faize bağlayan açıklamaları hakkında da konuşan Civelek, "Bunun ekonomi teorisiyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Doğru da değil. Enflasyon bir sonuçtur. Faizi düşürerek enflasyonu düşüremezsiniz. Tam tersine, çıldırtabilirsiniz" diye konuştu.


***

Bankalardan Merkez’e faiz uyarısı
Hükümetin faiz indirim sürecine girme yönündeki adımlarına karşı uluslararası iki bankadan uyarı geldi. Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank’ın gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, TCMB üzerinde faiz indirilmesine yönelik baskının artırılmasının enflasyonda yeni başlayan iyileşmenin riske atılmasına yol açabileceğini söyledi.
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley ise önceki akşam yayınladığı enflasyon raporunda “Her ne kadar 2016’nın ikinci çeyreğinde daha iyi bir enflasyon görünümü bekliyor olsak da, üst bantta yapılan kademeli faiz artırımlarının hızının 25 baz puandan 50 baz puan ya da daha yukarıya artırılması bu aşamada çok riskli bir hareket olur” ifadeleri yer aldı. Enflasyonda düşüşe önemli ölçüde gıda fiyatlarındaki düşüşün yol açtığını bildiren banka, gıda fiyatlarının oynaklığı nedeniyle çok kısa sürede fiyatların tekrar çift haneli seviyelere çıkabileceğini ve TL’nin jeopolitik değişikliklerden etkilenebileceğini söyledi.


Gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan ‘Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda enflasyondaki düşüşe gıda fiyatlarının önemli ölçüde katkı yaptığı bildirildi. Mart ayında gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi ‘dikkat çekici’ olarak yorumlanırken, “Bu dönemde temel mal, hizmet ve enerji gruplarının katkılarında ise bir önceki aya göre yaklaşık 0,10 puan gerileme gözlenmiştir” dendi. Uluslararası emtia fiyatlarındaki yükselişin üretici enflasyonunun artışında belirleyici olduğu bildirilen raporda, “Türk lirasının son dönemdeki istikrarlı seyri bu etkiyi sınırlamıştır. Nitekim, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde aylık fiyat artışı yüzde 0,19 ile sınırlı kalmıştır” dendi.

Kaynak: Birgun.net