Dilan Esen

Her yıl 200 bin tonun üzerinde fındık ihracatı ile dünya fındık ticaretinin yüzde 74’ünü karşılayan Türkiye’de fındık üreticileri devletin kendilerine destek vermemesinden şikâyetçi. BirGün’e konuşan Fındık-Sen Örgütlenme Genel Sekreteri Cemil Ceylan, devletin Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayatmasıyla çıkarttığı 4572 sayılı bir yasanın olduğunu, tarım ürünlerinde devlet desteğinin verilmeyeceğini ekledi ve “Tarımsal sübvansiyon (devlet teşviki) verilemez, kredi kooperatifleri yabancı ve devlet bankalarından kredi alamaz diyor bu yasa. Devlet her yıl fındıktan 1 milyar dolar kazanıyordu fakat devlet bu parayı 2 tane yabancı tarım şirketine teslim etti. Bizler devlet tarafından çıkarılan bu yasaların iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Soğuk yakıyor, siyanür bitiriyor
Bu sene fındığın Ordu yerelinde hiç yetişmediğini ya da az olduğunu ve bu sene fındıkta rekoltenin düşme sebebinin başında beyaz kül hastalığını ve fındığın soğuktan yanmasını gösteren Ceylan “Bunun dışında Fatsa’da siyanürle altın araması yapılması planlanıyor. Bu durum belki şimdi değil ama gelecekte bizim toprağımızdan yararlanamayacağımızın habercisi. Bu bölgede siyanürde kullanılmaya devam ederse ekonomi tamamen bitmiş olacak” dedi. Ceylan “Bu seneki insanlar imece usulü çalışacak fındığı az olan çok olana yardıma gidecek yani fındıktan ne üretici ne de bölgeye gelen mevsimlik işçiler kâr sağlayamayacak. Ordu ve Giresun gibi bölgelerde halk geçimini çoğunlukla fındık üzerinden sağlıyor. Fındık fiyatları düşük olunca da halk fakirleşiyor ve geçimini sağlaması zorlaşıyor. Rekolte bu sene düşük ve kaliteli fındık bulmakta zor olacağı için fındığın fiyatının yüksek olmasını bekliyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Sermaye fındığı ablukaya almış
Geçen sene İtalyan Ferrero şirketinin satın aldığı Oltan Gıda aracılığıyla Batı ve Doğu Karadeniz, Trabzon bölgesine jüt çuvallarının numaralı şekilde dağıtıldığını, böylece üreticinin ne kadar fındığı olduğu tespit edildiğini sözlerine ekleyen Ceylan, “Yani üretici fındığın bir kısmını satmamış da olsa Oltan Gıda üreticide ne kadar fındık olduğunu bilip fiyatını da ona göre ayarlamış oluyor. Bizde diğer bölgelerdeki bağlantıda olduğumuz arkadaşlara, bu sene Oltan Gıda yeniden çuval dağıtmaya kalkarlarsa almamaları yönünde haber verdik” dedi.

Fındık üreticisi Resul Şahin bu sene mevsimlik işçilere ‘gelmeyin’ diye açıklama yapıldığını fakat buna rağmen Ordu ve Fatsa’nın çeşitli yerlerinde mevsimlik işçileri gördüğünü söylerken “İhtiyaçtan fazla işçi geldiği ortada, iş bulamadan geri dönecekleri ortada” dedi. Şahin “Arz talep varsa fiyatlar yükselir. Türkiye’de fındık Ferrero’nun tekelinde ve fındık üzerinde neo-liberal politikalarını uyguluyorlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.


***

Kilosu 10 lirada kaldı

Üreticinin fındığını emanete bırakmasına yol açan politikalar nedeniyle geçen yıl 7 liraya kadar düşen fındığın fiyatı bu yıl düşük rekolteyle birlikte 10 lira civarında seyrediyor. Üreticiler ise fiyatın en az 15 lira olması gerektiğini ifade ediyor. Devletin gerekli önlemleri almaması halinde üreticinin geçen yıl olduğu gibi düşük fiyatlardan fındığını tekellere satmak zorunda kalacağı endişesi de sıklıkla dile getiriliyor.


***

Mevsimlik tarım işçileri mağdur oldu

Her yıl fındık hasadı öncesi Doğu ve Güneydoğu illerinden Ordu'ya çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçileri, bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle umduğunu bulamadı. Ordu Valiliğinin kendileri için hazırladığı geçici konaklama merkezlerine çadırlarını kuran işçiler rekoltenin az olması nedeniyle işsiz kaldı. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise daha önce mevsimlik işçilere gelmemeleri yönünde çağrılar yaptıklarını ifade ederek, "Bölgemizde fındık rekoltesi çok düşük. Bu yönde çağrılarımız olmasına rağmen işçiler yine de gelmeyi tercih etti. Durum böyle olunca binlerce işçi aileleriyle mağdur oldu" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net