Herhangi iyi bir albümün büyülü etkisine daha ilk şarkıdan kapılmak ve o etkiyi albümün sonuna dek hiç kaybetmemek müziğe dair en iyi duygulardan biridir. Bir albüm keşfetmek ve onun içinde birkaç dakika da olsa yaşamak… İnsanı müziğin gücüne bundan daha fazla ne inandırabilir, bilmiyorum.

Bana bunları hatırlatan albüm Ercüment Gül’ün Kalan Müzik aracılığıyla yayımlanan yeni stüdyo çalışması Olmayan Filmin Müzikleri oldu. Otuz beş yaşındaki müzisyen debut albümü Aniden’i 2013 yılında çıkarmış, o ilk şarkılarıyla caz tavrından dinlemeye değer seslere ulaşmayı bilmişti. Ercüment Gül aradan üç yıl geçtikten sonra şimdi kariyerinin ikinci albümüyle karşımızda ve yine temellerini oluşturduğu tavırlardan vurucu soundlara sirayet etmeyi başarıyor. Caz müziğin yanı sıra funk, soul ve yer yer salt electro akustik tonda seyreden bu kayıt bütünüyle enstrümantal sekanslardan oluşuyor. Kalabalık enstrüman kanalları albüme ruhunu kazandıran en büyük etkenlerin ilk sırasında. Olmayan Filmin Müzikleri en çok bu ruhuyla dikkat çekiyor bana kalırsa.

Albümün kadrosunda yer alan müzisyenleri de ayrıca belirtelim. Dört numaralı şarkı Alef’te perdesiz gitarıyla Erkan Oğur yer alıyor. Tolga Bedir, Selçuk Karaman, Anıl Tuncer, Erdem Şenol ve Dünyacan Yılmaz gibi sanatçılar ise albümü destekleyen diğer önemli isimler. Olmayan Filmin Müzikleri mevcut konumuna ulaşırken şüphesiz bu katkılardan olumlu çıkarımlar sağladı. Ancak albüme hayat veren yine Ercüment Gül’den başkası değil. Tüm söz ve müziklerin ona ait olmasından ve albümün kapak fotoğrafından başlayarak sahip olduğu her şarkıda bir hikâyeyi dillendirme çabasından anlıyoruz bunu. Ercüment Gül daha ilk albümünde konsept bir çalışma denemiş ve hedefine yaklaşmıştı. Bu yeni denemesinde ise hayali bir filmi salt müzikleriyle dinleyicisine hissettirerek konsept albüm hedefine ulaşıyor.

Artık pek az albüm başladığı ilk andan son saniyesine kadar süren güçlü bir etkiye sahip. Onlardan biri de bu. Olmayan Filmin Müzikleri içinde yer aldığı müzikal akımın yakın dönemdeki en iyi örnekleri arasında.

4/4

Kaynak: Birgun.net