BURAK ABATAY / [email protected]

Dördüncü Filmamed Belgesel Film Festivali “Her yer direniş, her yer sinema” temasıyla Diyarbakır’da Cegerxwin Gençlik ve Kültür ve Sanat Merkezi Sinema Salon’unda başladı. Çok sayıda sinemaseverin yoğun katılım gösterdiği bu yılki festival Cizre’de bodrum katında katledilen İslam Balıkesir’in anısına gerçekleştirildi.

Ülkenin içerisinde bulunduğu tüm zalimliklerin ve kötülüklerin içerisinde, olaylardan en fazla etkilenen illerden birisi de şüphesiz ki Diyarbakır. Haftalarca sokağa çıkma yasağının yaşandığı mahalleleri ve şehir merkezinde patlayan bombalar tüm halkı içinden nasıl çıkılacağı bilinmeyen bir buhrana sürüklemiş durumda. Gerek sokağa çıkma yasağının bitmesinin ardından Suriçi’nde, gerekse şehrin diğer mahallelerinde görüştüğüm insanların bıkkınlıklarını ve öfkelerini yüzlerinden okumak mümkün. Bütün bu olup bitenin içerisinde şehir halkı için barışa uzanan bir el olan kültür sanat aktivitelerinin umudun dallarını yeşertmek için çok büyük bir fırsat olduğunun herkes farkında. Barış ve özgür yaşamın ortak arzular olduğu bilinci belgesel sinema ile buluştuğunda gelecek adına yaşam ve olup bitenleri belgelendirilebiliyor ve hafızalardan silinmesini imkansız kılıyor.

Festival filmlerin yanı sıra 'Çağdaş Erdoğan, Kazım Kızıl, Rasim Aslan ve Veysi Altay’ın yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerden çektiği ‘Bellek’ fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapıyor.

Festival programı açıklandığında beni de en çok meraklandıran yapımlardan birisi şüphesiz ki yönetmen koltuğunda Cemil Kızıldağ ve Hamdi Akyol'un oturduğu Bango Roj adlı yapımdı. Festivalin açılış filmi de olan yapım izleyici tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı. Salona sığmayan birçok seyirci ise filmi ayakta izledi. Özellikle kadın özgürlük mücadelesinin çok iyi işlendiği belgeselde Dersim dağlarının ve Munzur’un eşsiz güzellikleri şahane bir şekilde işlenmiş.

Meksika, İngiltere, Fransa, Pakistan, Filistin ve Kamboçya sinemasından yapımların da izlenebileceği film festivali 29 Mayıs'a kadar Cegerxwin Gençlik ve Kültür ve Sanat Merkezi’nde takip edilebilir.

Kaynak: Birgun.net