Filipinler Devlet Başkanı Duterte "Hitler, 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular" dedi.

Filipinler, ABD ile askeri ilişkileri sonlandırıyor

Filipinler Cumhurbaşkanı için 'siyasi rakiplerinin öldürttü' iddiası

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkesindeki yaklaşık 3 milyon uyuşturucu bağımlısını "öldürmekten mutlu olacağını" belirterek iktidara gelir gelmez başlattığı uyuşturucuyla mücadeleyi 2. Dünya Savaşı'nda Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası'nın işlediği Yahudi Soykırımı ile karşılaştırdı.

Resmi ziyarette bulunduğu Vietnam'dan dönerken gazetecilere açıklamada bulunan Duterte, Filipinler'in en önemli toplumsal sorunlardan birinin uyuşturucu çeteleri ve bağımlıları olduğunu belirtti.

Uyuşturucuyla mücadelesini eleştiren ve kendisini "Hitler'in kuzeni" olarak niteleyenlere seslenen Duterte, "Hitler, 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular. Bunlardan kurtulmak, ülkemdeki uyuşturucu sorununa son verecek ve gelecek nesilleri bu beladan kurtaracak." ifadelerini kullandı.

Avrupalı ülkeleri riyakarlıkla suçlayan Duterte, söz konusu ülkelerin Ortadoğu'daki şiddet nedeniyle evlerini terk eden mültecilere yardım etmek için yeterince çaba göstermediğini kaydetti.

Duterte, "Ortadoğu'dan kaçan binlerce kişi var. Bu insanlara yardım etmeyip çürümelerine izin veriyorsunuz. Sonra da (Filipinler'de) bin, 2 bin, 3 bin kişinin ölümünden endişe duyuyorsunuz." diye konuştu.

30 Haziran'da devlet başkanlığı koltuğuna oturan Duterte'nin özellikle uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına yönelik uygulamaları hem ülke içinden hem de dünyadan yoğun eleştiri alıyor. Duterte'nin iktidara geldiği günden bu yana 3 binden fazla şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, Duterte'ye söz konusu ölümleri durdurması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyması çağrısında bulunmuştu. Laos'ta gerçekleşen Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi planlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine, ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştirerek, kimsenin kendisinden uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş, Duterte de iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti.

Kaynak: Birgun.net