ZEYNEP YÜNCÜLER

Rojava’nın Menbiç kentinde IŞİD’e karşı savaşırken 27 Haziran günü yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) üyesi 23 yaşındaki Eylem Ataş’ın cenazesi hâlâ ailesine teslim edilmedi.

Ataş’ın ailesi, kızlarının Rojava’ya gitmeden önceki gün yazdığı mektubu paylaştı.

Ataş’ın mektubu şöyle:

“Onlar ki Dünyada Kahraman Olmaya Mahkumdur

Sislenen Anılar Kaldı Onlardan

Renkleri Bozulup Duran

Solgun Anılar Nasıl Yazılmalı ki Silinip Gitmesin

Bulutlar Gibi Çekilmesin Gök Boşluğuna

Hoş Olsun Bütün Verdikleri Aldıkları Su Çiçeklerinin

Gül Susar Çiğdem Uyanır

Tüfek Başlar Konu Değişir

Hep Böyle Süreceği Sanılır Gül Hikayesinin

Hep Böyle Sürer Gerçi Ama Bir Gün Sonu

Değişir Baştan yazacağımız hikayelerimiz,

Değiştireceğimiz adil bir hayat için aldığım bu kararı sizinle paylaşıyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim, Ortadoğuda, ezilen insanlardan yana yeni bir tarih yazılıyor Bize düşende bu tarihi yazanların, yanında yer almaktır. Yani çocuklar daha çok ekmek yesin diye, yani insanlar gözlerimizin önünde parçalanmasın diye, yani bizim çektiğimiz sıkıntıları yeğenlerim Mahir Ulaş ve Eylül yaşamasın diye. Bir alıntıyla, Mamoste Çorumi’nın de dediği gibi biz Peter Pan olup yanlarına gidelim ki çocuklarımızın cansız bedeni kıyılarımızı vurmasın diye…”

14 Eylül günü, Ataş'ın, Türkiye’ye getirilmesi için İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı tebligat gönderilmiş, tebligatta yurtdışından gelen cenazelerde yetkili makamdan verilmiş bir cenaze nakil belgesinin olması gerektiği belirtilmişti. Bakanlık cenazenin Türkiye getirilmesi için Suriye hükümetinden resmi belge gerekliliği şart koştuktan sonra gönderdiği tebligata “Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle resmi ilişkilerde tanınan ve muhatap kabul edilebilecek resmi bir otorite olmadığını” ifadesini eklenmişti.

Ataş’ın cenazesi 92 gündür, ailesine verilmiyor.

Konuyu CHP'li ve HDP'li vekiller Meclis grup toplantıları ve basın açıklamalarında gündeme getirmişti.

Kızlarının cenazesini alabilmek için Ataş Ailesi’nin ve dostlarının change.org’ta başlattığı ‘Kızımızın Cenazesini, Eylem Ataş’ı İstiyoruz!’ başlığı altında başlattığı kampanya sürüyor.

Kaynak: Birgun.net