İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrencilerin yandaş müdüre sırtını dönerek bildiri yayımlamasının ardından liseli öğrencilerin yayımladığı bildirileri çığ gibi büyüyor.

Son olarak Eskişehir'deki üç lisenin öğrencileri de bildiri yayınladı.

Eskişehir'deki Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Seyitgazi Sağlık Meslek Lisesi ve Salih Zeki Anadolu Lisesi'nin öğrencileri ayrı ayrı bildiri yayınlayarak okullara yönelik gericileştirme politikalarına karşı verilen tepkilere destek açıklaması yaptılar.

Öğrencilerin yayınladıkları bildiriler şöyle:

*****

EKAL’DEN TÜM LİSELİLERE

Biz Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri olarak İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de ve ülkenin dört bir yanında gerici, zorba, yandaş eğitime baş kaldıran liseli arkadaşlarımızın sesine ses katıyor, bizde bu mücadelede arkadaşlarımızın yanındayız diyoruz.

Okullarımızda gün be gün dayatılan gerici, antibilimsel, eğitime karşı laikliği, bilimi, dayanışmacı eğitimi savunmanın zorlaştığı, zorlaştırıldığı bu dönemde bu isyan bizler için çok büyük bir umuttur. Velileri, öğrencileri, vicdanıyla hareket eden herkesi biz liselilerin açtığı yolda destek vermeye çağırıyoruz.

Okullarımızda yandaş idare ve öğretmenleri, gerici vakıfları, ülkemizi savaşa sürükleyen, kazanımlarımızı yok etmeye çalışan iktidarı, her gün baskılarına maruz kaldığımız faşistleri istemiyoruz.

Bizde tüm liselileri bu karanlığa karşı birlik olmaya çağırıyoruz.

Okullar bizim, ülke bizim, gelecek bizim!

ESKİŞEHİR KILIÇOĞLU ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

******

KORKMA LA BİZİZ LİSELİLER

Biz de Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi öğrencileri olarak liseli arkadaşlarımızın umut veren isyanına omuz veriyoruz.

Aslında ülkenin her tarafında liselerde yaşanan sorunlar iktidar kaynaklı olduğundan ortak. Cinsiyet ayrımından yandaş idare baskılarına; piyasacı, niteliksiz, içi boşaltılmış köhne eğitim sisteminden; gerici, zorba sisteme kadar tüm sorunlarımız ortak. Gezinin bize verdiği umutla isyanımız bir liseli fikridir.

Gerici, antibilimsel, zorba, yandaş eğitim sisteminizi inancımızın bize verdiği umutla başınıza yıkacağız. Ülkenin dört bir yanında bu düzeni kabullenmeyen arkadaşlarımızı birlik olmaya, birlikte baş kaldırmaya çağırıyoruz.

İsyanımız karanlığı delecek bir meşaledir ve bu meşale birlikteliğimizle yükselecektir.

ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

*******

Eskişehir Seyitgazi Sağlık Meslek Lisesi olarak İstanbul Erkek Lisesinde başlayan Türkiye’deki birçok lisede devam eden okullarımıza yönelik gericileştirme politikalarına karşı tepkilere biz de destek veriyoruz.

Bizler, sözde bu okula seçilerek gelen öğrencileriz. İnsan sağlığının en büyük emanetçileriyiz. Fakat bakıldığında okulda büyük bir rekabete sokulan ,9.sınıf olduğu için sayın öğretmenlerimiz tarafından ezilen, bölümlerin kaldırılması üzerine onların deyimiyle 'boşu boşuna bu okula gelen" sosyal etkinliklerden uzaklaştırılan, yapılan tek tük etkinlikte sırf görüşü yüzünden bazı sanatçıların şarkılarını söyleyemeyen, okullardaki gerici eğitimi, laiklik karşıtı düşünceleri olur da yüksek makamdaki kişilerin kulağına gider diye kendi arasında bile olsa tartışamayan, hasta bakıcı olursunuz en fazla diyerek dalga geçilen, hemcinsi olmayan bir arkadaşıyla yan yan göründüğünde çeşitli hakaretlere uğrayıp ceza alan, temel derslerden uzak olduğu için üniversite sınavında barajı zor geçen, en güzel zamanlarını memur olmak için bir sınava çalışmakla geçiren fakat yüksek makamda dayısı olmadığı için atanamayan insanlarız.

Bizler zorla mescide sokularak namaz kılmak ve kılmadığımızda o dersten kalmak, ebelik sınıfını seçen erkek öğrenciler olarak alay konusu olmak, karşı cinsten bir arkadaşımızla merdivenlerden inerken öğretmenlerimizin bakışlarına maruz kalmak, sağlık meslek lisesi okuduğumuz için edebiyattan tiyatrodan uzak bırakılmak istemiyoruz.

Ellerimizdeki serumları bir saniye olsun bırakabilmek, şiir okuyan, tiyatro yapan insanlar olmak istiyoruz, merkeze 1saat uzaklıkta olan bu okula gelirken yolda istediğimiz kitabı okuyabilelim istiyoruz. Kadın arkadaşlarımızın da sedye taşıyabileceğinin bilindiği, erkek arkadaşların hemşire hanım diye çağırılmadığı bir okul istiyoruz, okul bahçesindeki köpeğe tekme atan değil onun başını okşayan öğretmenler istiyoruz. Sınıf ayrımına son verilsin istiyoruz.

KARŞIYIZ

Bizler bu gerici eğitime karşıyız. Kadın öğrenciler dar pantolon giyemez diyenlere… Topluma empoze edilen erkekler kadınlardan güçlüdür o yüzden erkekler acil tıp teknisyeni olmalı düşüncesine… Kadın öğrencilerin ‘’sedyeyi bile kaldıramazsın neden bu bölümü seçtin’’ sözüne maruz kaldığı bir cinsiyetçiliğe, sırf üniforması kadınlara göre tasarlandığı için öğretmenlerimiz tarafından ‘’hemşire hanım’’ diye çağırılan erkek öğrencilerin üzerindeki bu baskıya, okuduğumuz kitaplara karışılmasına bize zorla bazı kitapların okutulmasına, bu gerici eğitime, öğretmenlerimiz üzerindeki bu baskıya, laiklik olmasa da olur diyen anlayışa karşıyız.

Hakaretlere ,gericiliğe ve birilerinin bizi koyun sürüsü olarak görmelerini istemiyoruz . Bizler bu ülkenin umut ışığı olduğumuzu, geleceğin bizim olduğunu yüksek koltuklardakilere unutturmayacağız. Diğer tüm liseli arkadaşlarımızın ses çıkarmasını, destek vermelerini bekliyoruz.

Seyitgazi Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri

Kaynak: Birgun.net