İstanbul Esenyurt’ta Fi Yapı’ya ait olan, ancak bir süredir devletin atadığı kayyum tarafından yapımı sürdürüldüğü iddia edilen 32 katlı bina inşaatında yük asansörü yere çakıldı; asansörün içinde bulunan Yasin Bakır (19), Şakir Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) adlı 3 işçi feci şekilde yaşamını yitirdi. Aralarında şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanının da olduğu 4 kişi gözaltına alındı.

İnşaat halindeki binanın dış cephesindeki yük asansörünün motor kısmında arıza yaşandığı, asansördeki emniyet sistemlerinin çalışmadığı, bu nedenle kabinin 19’uncu kattan yere çakıldığı öğrenildi. Ölen işçilerin yakınları asansörün yıllardır bakımının yapılmadığını belirterek “Asansör daha önce de düşmüştü” dedi. Olay yerinde inceleme yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticileri de, olayın tümüyle asansörün bakımsızlığı, kontrolsüzlük ve denetimsizlik nedeniyle meydana geldiğini doğruladı.

Bu arada Fi Yapı’nın yapımını sürdürdüğü inşaatta 6 ay önce bir iş cinayetinin daha yaşandığı bildirildi. İşçinin ölümü sonrası inşaatın bir süre mühürlendiği ancak daha sonra yeniden çalışmasına izin verildiği kaydedildi.

‘Daha önce de düştü’
İşçilerin üçünün de Ağrı’nın Diyadin ilçesinden olduğu ve fayans işçiliği yaptıkları öğrenildi. Ölen işçilerden Yasin Bakır’ın aynı inşaatta çalışan abisi Adem Bakır, “Asansörün bakımı yoktu, kontrolü yoktu. Yukarıdaki asansör de arızalı. Daha önce birkaç kere düştü. Hiçbir asansörün yağı bile yok, defalarca uyardım” diye konuştu.

Ne kontrol ne bakım!
MMO İstanbul Şube Yöneticisi Zafer Güzey, “Asansör 2009’da alınmış. Fi Yapı iflas ettiğinde uzun süre çalışma yapılmamış. Sonra tekrar çalışma başlamış. SGK müfettişi bize buranın kayyuma devredildiği bilgisini verdi. Aynı asansör hiçbir yenileme, bakım yapılmaksızın yeniden kullanıma sokulmuş. Burada asansörün kontrollerinin yapılmadığı ve bakımsızlık nedeniyle bu olayın meydana geldiği açıkça görülüyor” dedi.


Asansörün emniyet ve fren sistemleri çalışmamış

Zafer Güzey, olay yerindeki incelemelerinin ardından gazetemize yaptığı açıklamada, tespitlerini şöyle sıraladı:

-Cephe asansörü, Torunlar GYO’ya ait rezidans inşaatında 10 işçiye mezar olan asansörle aynı tip, ancak üretici firma farklı. Bu asansör dişli mekanizmanın üzerinde çalışıyor, dolayısıyla halatı bulunmuyor.
-Asansörün motor kısmı ile kabini bağlantı yerinden ayrılıyor. Motor bölümü 19’uncu katta kalırken, kabin boşa düşüyor ve zemine çakılıyor.
-Asansörde aşırı yük taşınması söz konusu değil.
-Asansörün emniyet svici, paraşüt ve fren sistemi devreye girmiyor.

Kaynak: Birgun.net