Geçici olarak kapatma kararı alınan Özgür Gündem gazetesinin eski Yayın Yönetmeni, Avukat Eren Keskin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bianet'te yer alan habere göre, Özgür Gündem Gazetesi'nin kapatıldığı 16 Ağustos'ta Keskin hakkında yakalama kararı olduğu söylenerek Keskin'in evine polis baskını yapılmıştı. Baskın günü İstanbul'da olmayan Keskin, tebligat yapılmamasına rağmen ifade vermeye gideceğini söylemişti.

Keskin, saat 14.00 sularında basın savcısına ifade vermek için adliyeye gitti.

Keskin ile dayanışma için Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, LGBTİ aktivistleri, vicdanir retçiler, insan hakları savunucuları adliye önündeydi.

Dayanışma açıklamaları

Doğan Erbaş HDP İstanbul İl Eş Başkanı: Eren Keskin insan hakları mücadelesinin içindeki simgeleşmiş isim. Özgür Gündem'in kapatılması Türkiye hukuk ve basın tarihinde kara leke. Süreç devam ediyor. Önemli olan yarına iz bırakmak. Eren Keskin Türkiye'nin vicdanını teslim eder. Dayanışmamız sürecek.

Faruk Eren (DİSK Basın-İş Başkanı): Acayip bir dönemden geçiyoruz. Her gün gözaltı, tutuklama var. Eren Keskin'le çıkmak için buraya geldik. Bu karanlık günleri dayanışarak kıracağız.

Gülistan Kılıç Koçyiğit (HDK Eş Sözcüsü): Barış istemenin cesaret istediği zamanlardan geçiyoruz. Mevcut iktidar bize "Ben yönetim şekli getiecem bizim isteklerimiz dışında hiçbir gerçek toplumla buluşmamalı" diyor. Bu nedenle Özgür Gündem'i kapattı, tutuklamalar yaptı. Bu uygulamalar anti demokratik faşist ülkelerde olabilir. Özgür basın geleneğini, Özgür Gündem'i ve tutuklu arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Eren Keskin'in tüm hak ihlallerindeki duruşu hepimize örnek olmalı.

Kıvılcım Arat (İstanbul LGBTİ Derneği): Eren Keskin, derneğimizin avukatı. Trans toplumunun Eren Keskin ile tanışması 1993. 90'lar trans toplumu için kara bir dönem. Beyoğlu Emniyet Müdürü hortum Süleyman'ın döneminde işkence gören kadınlar İHD'ye gidiyor. İHD'de bir toplantı var. Kadınlar yaşadığı işkenceyi anlatırken Ercan Kanar ve Eren Keskin dışındakiler salonu terk etti. Eren Keskin 1993'ten beri her yerde yanımızda oldu. İnsan haklarının herkes için olduğunu öğretti.

Ümit Efe (TİHV İstanbul Temsilcisi): İnsan hakları savunucuları 30 yıldır ağır ve karanlık yolda omuz omuza yürüdük. Eren Keskin bu ülkenin insan hakları mücadelesinin direnişin semboludür. Hepimiz Eren Keskin'iz. Yaptığı, söylediği her şeyin arkasında ve yanındayız.

Ercan Jan Aktaş (Vicdani Ret Derneği temsilcisi): Eren Keskin, şiddete militarizme savaşa karşı sözünü doğrudan söyledi. Savaş karşıtşları, vicdani retçiler, anti militaristler olarak onu hep yanımızda bulduk. Biz de onunla birlikteyiz.

Vivet Kanetti (Yazar): Aynı gün tek silahı sözü olan üç kadının evine güvenlik görevlileri girdi. Aslı Erdoğan hapiste. Eren Keskin Türkiye'de nadir görülebilcek cesarette, dürüsütlükte biri. Kadınlar için muazzam bir sembol. Barış geldiğinde onun katkısı unutulmaz olacak.

Sezgin Tanrıkulu (CHP İstanbul Milletvekili): Eren Keskin 30 yıldır insan hakları mücadelesinde bir barış insanı. Herkesin ağzından kan damlıyor, biz özgür basının yanında olduğumuz gibi barışla ilgili sesimizi yükseltmeye de devam edeceğiz.

Haluk İnan (Yönetmen): Türkiye Cumhuriyeti kuruldığından bu yana hiçbir zaman demokrasi olmadı. Her zaman tekçi, savaş yanlısı erkek egemen cumhuriyetti. Bugün önemli fark yaşıyoruzzi ilk kez bu kadar geniş milliyetçi muhafazakar iktidar bloğuyla karşı karşıyayız. Eren Keskin gibiler bu tür dönemlerde muhalefetin kanıtıdır. Tüm Eren Keskinlerin yanında durmak zamanı.

İHD: Bu hukuksuzluk tüm insan hakları kurumlarına

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi adına yapılan açıklamayı İkbal Eren okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Genel Merkez MYK üyemiz, İstanbul Şube yöneticimiz olan ve geçtiğimiz günlerde polis baskınıyla kapatılan ÖZgür Gündem gazetesinin eski genel yayın yönetmeliği görevini de üstlenenn Avukat Eren Keskin'e yönelik saldırıları, insan hakları ce demokrasi mücadelesi veren herkese karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyoruz. İnsan hakları mücadelesine yapılan bu saldırıları kınıyor, protesto ediyoruz."

Ne olmuştu?

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi’ni “örgüt propagandası” suçlamasıyla kapattı. Kararda kapatılmanın “geçici” olduğu belirtilmekle beraber ne kadar süre kapalı kalacağına ifade yer almadı.

Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yaptı. Bazı çalışanları kimlik kontrolünün ardından bırakan polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazete editörleri, genel yayın yönetmeni, ayrıca gazeteye röportaj için gitmiş olan İMC TV muhabirleri de vardı.

Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın evlerine de polis baskın yaptı.

Gözaltına alınan 22 gazeteci savcılık sorgusunun ardından 18 Ağustos'ta serbest bırakıldı. Aslı Erdoğan 19 Ağustos günü tutuklandı.

Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 22 Ağustos'ta tutuklandı.

Kaynak: T24

Kaynak: Birgun.net