15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından tartışılan Başyaverlik sistemi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını verdiği bildirildi.

Habertürk'ün bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Ali Yazıcı'nın da darbe soruşturmaları kapsamında tutuklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, başyaverlik için adım atılabileceğini söylemişti.

Başyaverlik sistemin kaldırılması kararıyla birlikte Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin güvenliği için de bir dizi adım atılacak. Buna göre Külliye'ye füzeli üst düzey güvenlik önlemi geliyor. 15 Temmuz gecesi, MİT ekibi omuzdan atılan uçaksavar füzesiyle bombardımana karşılık vermişti. Külliye'ye yönelik tehdit böyle bertaraf edilmeye çalışılmış; F-16'lar uzaklaştırılmıştı. O füzeler Cumhurbaşkanlığı'na da alınarak koruma dairenin envanterine girdi. Bundan sonrasında oluşacak tehditlere anında Beştepe'den füzeyle yanıt verilecek.

KORUMA SAYISI İKİ KATINA ÇIKARILDI

Külliye'den askerin çıkmasıyla polisin sayısı da arttı. Polis özel harekat daha çok kullanılırken Erdoğan'ın koruma sayısı da iki katına çıkarıldı.

HER ADIMDA YANINDA

Cumhurbaşkanlığı'nda bir başyaver, 4 de yaver bulunuyor. Cumhurbaşkanının her adımda yanında olan başyaver, makam aracına binen tek isim. Darbe girişimi sonrası Başyaver Ali Yazıcı da tutuklanmıştı. Başyaverlik 1920'den bu yana varolan bir sistemdi.

Kaynak: Birgun.net