MUSTAFA K. ERDEMOL [email protected]

İran’da devleti zarara soktuğu gerekçesiyle idama mahkum edilen işadamı Babek Zencani’nin avukatı Resul Kuhpayezade müvekkilinin ortağı İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın ABD’nin Miami kentinde tutuklanmasını değerlendirdi. Kuhpayezade, “Zencani ve Sarraf dahil ortaklarının Tahran’a uygulanan yaptırımlar döneminde İran için yaptıkları işlemlerin, uluslararası kara para aklama kapsamına girdiği doğrudur” dedi.

İran basınına konuşan Kuhpayezade, müvekkili ve ortaklarının kara para aklamakla aslında İran’a “hizmet” ettiklerini ileri sürerek, bu yönüyle Zencani için verilen idam cezasının çelişki bir karar olduğunu söyledi. Konuşmasında Sarraf’ı Zencani’nin “ortağı” olarak tanımlayan Kuhpayezade, “Sarraf’ın tutuklanması, Zencani’nin ülkeye hizmette etkin ve anahtar bir rol üstlendiğini kanıtlamış oldu” dedi.

Sarraf’ın ABD’de İran yaptırımlarını delmek suçundan tutuklandığını hatırlatan Kuhpayezade, “Zencani için her türlü suçlama yöneltilse de ‘ülke ekonomik düzenini bozarak ülkeye darbe vurmak’ suçlamasının yöneltilmesi doğru olamaz” diye konuştu. Aralık 2013’te tutuklanan Zencani, devleti 2.8 milyar dolar dolandırmak suçundan yargılandığı davadan 6 Mart’ta açıklanan kararla, iki ortağıyla birlikte Tahran Devrim Mahkemesi’nde idama mahkûm olmuştu.



Zencani, İran tarafından yapılan suçlamaların yanı sıra “yaptırımların aşılması ve kara para aklamada İran devletine yardım ettiği gerekçesiyle” ABD ve AB’nin de hedefi haline gelmişti.

İRAN MEDYASINDA SARRAF
Rıza Sarraf’ın ABD tutuklanması İran basınında da ele alındı. Sadece Fars haber ajansı, Sarraf’ın ABD’ye tutuklanmasını “Amerika Adalet Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak İran asıllı Türkiye vatandaşı Rıza Sarraf’ın tutuklandığını duyurdu” sözleriyle verdi.

“Açıklamada Sarraf ve Kamelia Cemşidi ve Hüseyin Necefzade adındaki diğer iki İranlının İran devleti ve kurumları için birkaç yüz milyon dolarlık mali işleme karışmak ve bu illegal işlemler için para aklamakla suçlandığı belirtildi” sözlerine yer verildi denilen haberde “Sarraf bundan önce de Türkiye’de AKP iktidarında büyük skandal olarak nitelenen ve bazı Bakan ve Bakan oğullarının adının karıştığı büyük mali yolsuzluk operasyonu sırasında gözaltına alınmış, ancak daha sonra serbest bırakılmıştı” bilgisi de yer aldı.

Kaynak: Birgun.net