SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması ile ilgili soru işaretlerini güçlendiren açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Marmara Üniversitesi’nin, Erdoğan’ın diploması ile ilgili olarak 24’üncü dönemde soru önergesine yanıt verildiği açıklamasını TBMM Başkanlığı “kayıtlarda yok” diyerek yalanladı.
Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmak için gerekli olan 4 yıllık üniversite değil yüksekokul mezunu olduğu iddialarıyla ilgili tartışmalar, “noter onaylı diploma” örneği açıklamalarına karşın hız kesmedi.

Hangisi doğru?
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvurduğu Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün yanıtı üzerine TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesine aldığı karşılık birbiriyle çelişen açıklamaları gözler önüne sererken, bir kez daha “hangisi doğru” sorusu akla geldi.



Hakverdi, üniversitenin “eski CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün benzer soru önergesine 4 Temmuz 2014 tarihinde yanıt verildiği” açıklamasına karşın, Meclis arşivinde böyle bir belgeyle karşılaşmayınca, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a başvurdu.

Hakverdi’nin önergesini TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın yanıtladı.

Üniversiteyi yalanladı
Hakverdi’nin “Marmara Üniversitesi’nin yanıtı YÖK tarafından TBMM’ye iletilmiş midir? İletilmiş ise neden Sayın Öztürk’e aktarılmamıştır” sorusuna Ahmet Aydın’ın verdiği karşılık yeni sorulara yol açtı.

Marmara Üniversitesi’nin Hakverdi’ye verdiği “Dilekçenize konu sorularla ilgili olarak CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün 25 Nisan 2014 tarihli soru önergesi kapsamında YÖK Başkanlığı’na 4 Temmuz 2014 tarihli yazımız ile bilgi verilmiş olup, TBMM kayıtları itibariyle verilen bilgiler kapsamında aleniyet oluşmuştur” yanıtına karşın TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’a göre söz konusu soru önergesine “süresi içinde ya da süresi geçtikten sonra yanıt verilmedi.”

4 yıllık değil 2 yıllık
Erdoğan’ın diploması ile ilgili tartışmalara geçen günler içinde eski dava arkadaşlarından Abdüllatif Şener de katılmış ve Erdoğan’ın 4 yıllık üniversite değil 2 yıllık yüksekokul mezunu olduğunu iddia etmişti.
Diploma tartışmaları bu süreçte dünya basınının da konu olmuştu. Almanya, İsviçre ve Avusturya basınında “şüpheli diploma”, “44 fahri doktorası var bir diplaması yok”, “Diploması üniversiteden eski” başlıklı haberler yer almıştı.

Kaynak: Birgun.net