Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaretleri öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, düşürülen Rus uçağıyla ilgili yeni bir açıklama yapma ihtiyacı duydu, "Pilotun hatası" dedi.

Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde: "Bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor, anlamıyorum. Biz suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz. Biz Rusya ile münasebetleri bozmak isteyen de değiliz tam tersine Rusya ile münasebetlerimizi geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz."

"Kaldı ki Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması, bir pilotun yapmış olduğu hata veya yanlış sebebiyle koskoca Türkiye'yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Temennim bir an önce bu sıkıntının aşılmasıdır."

AKP'nin bir süredir Rusya'yla ilişkileri düzeltmek istediği biliniyor. Uçağın düşürülmesi üzerine "sınır ihlali" propagandasına sığınan AKP'liler bir süre sonra "Rus uçağı olduğunu bilseydik" açıklamaları yapmış, Erdoğan'ın Putin'le görüşme talepleri yanıtsız kalmıştı.

Erdoğan'ın hatalı bulduğu pilot, düşürülen uçaktan paraşütle atladıktan sonra cihatçılar tarafından havada vurularak öldürülmüştü.

'YASAMA, YÜRÜTME, YARGI CUMHURBAŞKANIYIM'
Erdoğan, konuşmasında Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanları'yla Rize'de çay toplamasına ilişkin eleştirilere de değindi.

"Yargı organının da, yürütmenin de yasama organının da cumhurbaşkanıyım" diyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da, yürütmenin de yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşım içine giren muhalefet hala siyaset öğrenememiş. Bunlar Tayyip Erdoğan birine selam verse 'Niye selam verdin' diye hesap soracaklar veya selam verene 'niye selam verdin' diye soracaklar."

"Biz bu ziyaretleri hep yaptık . Bunlar boşuna yoruluyorlar. Yasal, ahlaki olarak hiçbir yanlış yolu yoktur. Bunlara alışamadılar bugüne kadar. Daha çok devletin milletle kaynaşmasını görecekler. Bu tür ziyaretlere alışacaklar. Güzel bir Rize ziyereti oldu. Ondan önce Balıkesir'de de yaptık. herhalde Rize'ye gittik diye rahatsız olmuş olabilirler."

Erdoğan, İsrail ile ilişkilerde olumlu bir noktaya doğru gidildiğini söyledi.

Kaynak: Birgun.net