Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından verilen 103.maddenin kaldırılması hakaret suçlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin önergelerin ilk görüşmesi dün Bundestag’da yapıldı.

Görüşmeler esnasında Merkel’in partisi CDU’dan bir vekil, Erdoğan’ın suç duyurusunda bulunduğu, Böhmermann’ın belaltı Erdoğan şiirini Alman Meclisi’nde okudu.

Aralarından Özcan Mutlu’nun da bulunduğu Yeşiller Partisi milletvekillerinin imzasını taşıyan önerge, yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanununun 103. maddesinin tamamen kaldırılmasını öngörüyor.

Almanya’nın imparatorluk döneminden kalan yasanın günümüzde anlamının kalmadığı belirtilen önergede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği için yargılanması istenilen komedyen Jan Böhmermann olayında olduğu gibi sıkıntılar oluşturduğu gerekçesiyle kaldırılması isteniyor.

Sol Parti ise, başta 103. madde olmak üzere, ceza kanunundaki hakaret suçlarına yönelik pek çok maddenin kaldırılması ya da değiştirilmesini öneriyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin resmi başvurusu üzerine komedyen Jan Böhmermann’a soruşturma izninin verildiği gün, sözkonusu maddenin 2018 yılından geçerli olmak üzere kaldırılacağını açıklamıştı. Yasanın parlamento tatile girmeden çıkarılması hedefleniyor.

Dava bir üst mahkemeye gidiyor

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman medya devi Axel Springer yöneticisi Mathias Döpfner’e karşı açtığı davayı bir üst mahkemeye taşıyor. Erdoğan’ın avukatı Ralf Höcker, müvekkilinin Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne itiraz hakkını kullanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, okuduğu şiirle kendisine hakaret ettiğini öne sürdüğü komedyen Jan Böhmermann’a yazdığı mektupla açık destek veren ve şiirde yer alan sözlere katıldığını belirten Mathias Döpfner’e karşı Köln Asliye Mahkemesi’nde ihtiyati tedbir davası açmış, konuyu görüşen mahkeme, Döpfner’in açıklamalarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek davayı reddetmişti.

Erdoğan’a Nazi benzetmesi

Berlin’de bir grup sanatçı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kırmızı-beyaz asker arması ve Hitler bıyığı ile Türk Büyükelçiliği’nin duvarına projektör ile fotoğraf gösterisi yaparak protesto etti.

Kaynak: Birgun.net