ELÇİN YILDIRAL [email protected] @elcinyildral

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, “Yüksekova’da, Nusaybin’de Şırnak’ın merkezinde bazı mahallelerde yine bu çukurlar var. Şimdi buralar da temizlenecek” açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği ilçelerden biri de Hakkari’nin Yüksekova ilçesi. Fiili sokağa çıkma yasağı uygulamalarının yaşandığı ilçede kolluk güçleri kapsamlı bir operasyon için hazırlıklarını hızlandırdı. İlçede bazı okullar tahliye edilirken, bu okullara özel harekât polisleri yerleştirildi. Ayrıca kolluk güçleri için TIR’lar dolusu yatak ve gıda malzemeleri okullara aktarıldı.Önceki akşam da ilçeye yaklaşık 80 tank sevk edildi. PKK’nin sızma ihmali olduğu belirtilen stratejik noktalarda tedbirlerin artırıldığı özellikle de Şemdinli tarafında kalan bölgelerde tedbirlerin yoğunlaştırıldığı da gelen bilgiler arasında. İlçede yurttaşların tedirgin bekleyişi devam ederken, karların erimesiyle birlikte Cizre ve Sur’dan daha şiddetli bir çatışma sürecinin yaşanmasından endişe ediliyor. Yüksekovalılar, kırsalda başlayacak olan operasyonun ilçedeki operasyon ile iç içe geçmesinden ve böylelikle tüm ilçenin operasyon alanı olmasından korkuyor.


İlçedeki genel durumu ve olası tehditleri Yüksekova Haber sitesi Yayın Danışmanı İrfan Sarı ile konuştuk:
“1 kasım seçimlerinden bu yana ilçe abluka altında. Son günlerde devlet bütün güçleriyle ilçeye konuşlandı. İlçenin kuzeyinde askeri birim var, biraz ilerisinde polis güçleri bulunuyor. Esendere -Şemdinli güzergâhı ile Van güzergâhının tamamı polis ve jandarma tarafından çevrilmiş durumda. İlçe merkezi panzer ve shortland ile kapatılmış. Yüksekova çanak görünümünde olan bir ilçe. Ve çanağın etrafı tamamen çevrilmiş halde. İlçeye giriş çıkışlar kontrol altında.

Manevra genişleyecek
Yüksekova’da barikat bile denilemeyecek hendekler var. Bunlar Esentepe, Yenimahalle ve Esenyurt mahallelerinde bulunuyor. Zaman zaman bu mahallelerde çatışmalar yaşanıyor. Ancak parça parça operasyonlar gerçekleştiriliyor. Jandarma Özel Harekât ve Özel Harekât Polisleri zırhlı araçlardan barikatları tarıyor ve geri çekiliyor. 20 gün öncesine kadar lokal/bölgesel düzeyde çatışmaların olabileceğini düşünüyordum ama son zamanlarda artan askeri sevkiyat ve ağır silahların ilçeye getirilmesi bu düşüncemi değiştirdi. Devlet bütün teçhizatlarıyla ilçede. 10 bine yakın askerin ilçeye konuşlandırıldığından söz edebiliriz. İlçenin haritan silinmesi gibi bir ihtimal de göz ardı edilmemeli. Bu da endişemizi derinleştiriyor.
Endişelendiğimiz diğer bir nokta da, karların erimesiyle kırsalda da çatışmaların başlaması. Şu anda kırsala yönelik küçük çaplı operasyonlar düzenleniyor. Fakat ilçede kar yarım metreye kadar düştü. Tali yollar kar nedeniyle hala kapalı. Kış boyunca bu kar doğal barikat görevi gördü. Karların tamamen erimesiyle PKK’nin savaştaki manevra alanı genişleyecek. Yüksekoava 45 kilometre uzunluğunda, 15 kilometre genişliğinde, 2-3 kilometrelik bir yerleşim alanı olan dar bir coğrafi yapıya sahip. Bu dar yapıda kırsal ile merkezdeki savaşın iç içe geçmesi ve çatışmanın tamamen ilçeye yayılması mümkün. Bir vahşetin yaşanması an meselesi.



Devletin şartı: Teslim ol
Kaymakam ve vali ile bir süredir görüşmeler yapıyoruz. Endişelerimizi aktarıyoruz ve bu bağlamda operasyonların sonlandırılması gerektiğini dile getiriyoruz. Bizlere, ‘teslim olsunlar operasyon biter’ şeklinde teklif sunuyorlar. YPS’nin geri çekilmesi gibi bir pozisyonunu kabul etmiyorlar. YPS güçleriyle görüştüğümüzde, ‘devletin saldırısı olmadıkça çatışmaya girmeyeceklerini ya da saldırıya geçmeyeceklerini’ söylüyorlar. Görüşmelerimiz devam ediyor. Savaşa yol açacak koşulların ortadan kalkması için iki tarafında çaba göstermesi gerekiyor. Ayrıca, Türkiye’deki halkların duyarlılık gösterip ateşkes ve operasyonların sonlandırılması çağrısı yapmasını istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net