İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla 2015 yılı ve 2016 yılının ilk yarısında işkence ve kötü muamele uygulamalarını içeren raporunu açıkladı.

Toplantıda konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, işkencenin uluslararası belgeler, bildirgeler, anlaşmalar ve iç hukuktaki yasalarla mutlak bir şekilde yasak olduğunu, fakat bu yasağın başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede ihlal edildiğini söyledi. Türkiye’de, 2015 yılı ve 2016’nın ilk yarısında insan hak ve özgürlükler açısında ciddi bir geriye gidişin yaşandığını söyleyen Efe, çıkarılan yasaların bu hak ihlalleri ve işkenceleri artırır nitelikte olduğunu vurguladı.

Raporda öne çıkan bilgiler şunlar oldu: “16 Ağustos 2015 ile 20 Nisan 2016 tarihleri arasında en az 338 sivil sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerde yaşamlarını yitirdi. Yasak sürecinde yaşam hakkı ve işkence yasağı başta olmak üzere güvenlik hakkı, özel hayata ve aile hayatına saygı, seyahat özgürlüğü, sağlık ve eğitim haklarının sürekli ihlal edildi. 2015 yılında işkenceye uğrayıp TİHV’e başvuranların sayısı 597 iken, 2016’nın ilk yarısında bu sayı 210 oldu. Cezaevlerinde işkence ve tecrit uygulamaları devam ediyor; 2016 yılının ilk yarısı itibariyle 605 hasta tutuklu cezaevlerinde bulunuyor. Kadınlara yönelik cinsel işkence sürüyor.”

Kaynak: Birgun.net