ERK ACARER / [email protected]
@eacarer

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara Katliamı mağdurlarının avukatlarından Asuman Toksöz Sucu hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun gerekçesini, Sucu’nun katliamda ihmali olan kamu görevlileriyle ilgili savcılığa verdiği ifadeler oluşturdu. Ankara Katliamı mağdurlarının avukatlarından Asuman Toköz Sucu’nun dilekçesinde geçen ifadeler, ‘emniyeti töhmet altında bırakmak’, ‘iftira’ ve ‘hakaret’ olarak değerlendirildi.

Savunma sınırı aşılmış!

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından avukat Sucu hakkında yapılan suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Kurumumuz adına açılan davada, dava dilekçesi olarak sunulan 06/04/2016 tarihli ve Avukat Asuman Toksöz Sucu imzalı dilekçede yer alan ifadelerle savunma sınırı aşıldığı, kurumumuz itibarının zedelenmeye çalıştığı ve dilekçede yer alan ifadelerin kurumumuza karşı iftira niteliği taşıdığı hususları sebebiyle TCK’nın iftira başlıklı 267’inci maddesi, ‘hakaret’ başlıklı 125’ici maddesi ve ‘iddia ve savunma dokunulmazlığı’ başlıklı 128’inci maddede belirtilen sınırların aşılması ve sair ilgili yasal mevzuat…”

‘Emniyete dokundu!’

Emniyet’in ihmalinden söz etmek, ‘hakaret’, ‘töhmet altında bırakmak’ ve ‘iftira’ olarak değerlendirildi

BirGün’e konuşan Sucu, Emniyet’in suç duyuruysa ilgili olarak şunları söyledi: “Tebligatı önceki gün aldım. 10 Ekim’de yakınlarını kaybedenler adına hem maddi hem de manevi tazminat davası açmıştık. Manevi tazminat dilekçemdeki ifadeler Emniyet’e biraz dokunmuş olacak ki böyle bir suç duyurusunda bulunmuşlar. Yazılı savunmamı sunacağım. Hem soruşturma hem de kovuşturma Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Bu aşamada savcılık dosyayı kapatabileceği gibi Bakanlığa göndererek izin alma yolunu da seçebilir. Uzun bir süreç.”

‘Kusur yoksa neden açığa alınanlar oldu?’

Sucu, Emniyet’in suç duyurusuna ilişkin çelişkilerden de söz etti: “Davanın iki sorusu var. Emniyetin ihmali olup olmadığı ve katliamdan sonra yaralılara gaz ve suyla müdahale edilip edilmediği… Bu açıdan Emniyetin kusurlu olduğuna dair ciddi kanıtlar var. Zaten davanın özünü de bu oluşturuyor. Kusur tartışması yapmayacaksak ne yapacağız? Üstelik Emniyet’in açığa aldığı görevliler var. Avukatları suçlayarak kusuru örtmek mümkün değil. “

Sucu, bir müdafinin dilekçesini ‘avukatlık’ açısından tartışmanın hukuk açısından büyük bir sakınca taşıdığına da vurgu yaptı.

Kaynak: Birgun.net