ERSOY YAŞAR / [email protected]
@ersysr

Yetkililer İspanya pazarına elektrikli araçları sunarken Madrid’i de aynı vizyona sahip şehirlerle birlikte konumlandıracak. Amsterdam şehri Nissan’a LEAF ve hafif ticari elektrikli snıfta yer alan e-NV200’den oluşan 100 araçlık, Budapeşte ise 65 LEAF elektrikli araçtan oluşan bir sipariş verdi.

Nissan LEAF, dünyada en çok satan elektrikli araç konumunda ve küresel ölçekte 220 bin satış adedi ile lider konumda yer alıyor. Yeni LEAF 30kWh tek şarjla 250 km’ye kadar menzil sunarken yetkililer aracın boyut, konfor ve performansını taksi taşımacılığına uygun bulduklarını söylüyorlar.

Elektrikli otomobilleri şehir içi yolcu taşımacılığında avantajlı kılan detaylardan biri elbette sıfır emisyon. Ayrıca sürüş maliyetlerini geleneksel motorlara kıyasla dörtte bir oranında azaltırken bakım masraflarında da yüzde 40 tasarruf sağladığı belirtiliyor.

Avrupa’da elektrikli taksi pazarı hızlı bir büyüme gösteriyor. Nissan’dan yapılan açıklamada 800’den fazla elektrikli aracın (LEAF ve e-NV200) taksi sahiplerine ve operatörlerine satıldığı bildiriliyor. Avrupa’nın önde gelen 3 pazarını Hollanda, İngiltere ve İspanya oluşturuyor.

Nissan Avrupa’nın Elektikli Araçlar’dan Sorumlu Başkanı Gareth Dunsmore, şehirlerdeki hava kirliliği ve artan sera gazı salınımının oldukça yüksek düzeyde olduğunu belirterek sıfır emisyonlu araçların taksi servisleri ile kentlerle buluşmasının önemine değiniyor.

Uber ilk otonom test aracını Pittsburgh’da yola çıkardı

Şoförlü özel araç çağırma uygulaması Uber ise araç paylaşımının geleceğini şekillendireceğe benziyor. Aslında, Uber’in otonom (sürücüsüz) araç alanına girmesi kimse için sürpriz olmadı. Şoförlü olarak hizmet veren marka, ilk otonom prototipini yollara çıkardı. Araç paylaşım devi Advance Technologies Center (ATC-Gelişimiş Teknoloji Merkezi) tarafından Pittsburgh’da geliştirilen ve Ford Fusion’un hibrit modeli üzerinde geliştirilen otonom araç, Google ve Tesla ile rekabet etmek üzere yola koyuldu.

Geçen yıl, Uber’in ilk prototipi medya tarafından Pitssburgh’de görüntülenmişti. Ancak yeni nesil araç, üzerinde yer alan geniş sıralı sensörleri ile ilk resmi model olarak sunuldu. Uber’e göre bu yüksek teknolojili model, radarlar, lazer tarayıcılar ve yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış. Bu araçla yolculuk yapma fırsatı bulan Pittsburgh Tribune-Review’in görüşüne göre araçla sorunsuz bir yolculuk yapılabiliyor ve sensörler trafikte yola çıkan yayaları, bisikletleri rahatça tespit edebiliyor.

***

Otomobil sporlarında renkli hafta sonu

Hafta sonu, otomobil sporlarında 4 ayrı branşta Türkiye Şampiyonası yarışı gerçekleştiriliyor. İstanbul Olimpiyat Stadı’nda drift yarışı, Düzce Kaynaşlı’da tırmanma yarışı, Ankara Mühye’de offroad yarışı ve İzmit Körfez Pisti’nde karting yarışı pilotlara ve izleyicilere heyecanlı anlar yaşatacak.

Drift pilotları İstanbul’da yarışacak

Apex Masters Türkiye Drift Şampiyonası’nın ikinci yarışı, Drift Kulübü tarafından 25 pilotun katılımı ile Atatürk Olimpiyat Stadı otoparkında gerçekleştirilecek. 28 Mayıs’ta antrenman yapacak olan pilotlar, 29 Mayıs’ta sıralama turları ve eşleşmelerle mücadele edecekler.

Kaynaşlı bir kez daha tırmanma ile buluşuyor

Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü (ESOK) tarafından organize edilen 2016 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3’üncü ayağı, 28-29 Mayıs’ta Kaynaşlı’da gerçekleştirilecek. 4 ayrı kategoride 32 sporcunun yarışacağı organizasyon Kaynaşlı Dipsizgöl Köyü ile Topuk Yaylası arasındaki 6 km uzunluğundaki parkurda 3 çıkış üzerinden düzenlenecek.

Offroad’da sıra Ankara’da

Türkiye Offroad Şampiyonası 3’üncü yarışı Ankara Offroad Kulübü tarafından Ankara Mühye’de gerçekleştirilecek. 28 Mayıs’ta start alacak olan yarışa hem sporcu, hem de seyirci açısından yüksek bir katılım bekleniyor. Dik tümseklerden, zorlu inişlerden, dar geçitlerden ve su geçişlerinden oluşan etap 39 kapıdan oluşuyor.

Karting heyecanı Körfez’de sürüyor

2016 Türkiye Karting Şampiyonası, bugün kısa adı BOSSEK olan Bursa Otomobil Sporları Kulübü tarafından İzmit Körfez Karting Pisti'nde düzenlenecek 3’üncü ayak yarışları ile devam ediyor. 7-12 yaş arası sporcuların katılımına açık Formula Mini, 13-16 yaş arası Formula Junior, 15 yaş üzeri Formula Senior ve 32 yaş üzeri Formula Master olmak üzere 4 ayrı kategoride koşulacak olan yarışlar, 8:30'da serbest antrenmanlar ile başlayacak.

Kaynak: Birgun.net