El Kaide, Suriye’deki kolu Nusra Cephesi’nin, birliğini korumak için örgütle ilişkisini kesme konusunda özgür olduğunu açıkladı. Bu açıklama internette yayınlanan ve örgütün lideri Eymen Zevahiri’ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı vasıtasıyla duyuruldu. Zevahiri'nin ses kaydında Nusra Cephesi’ne ilettiği mesaj şöyle:

"Eğer örgütle bağınız, sizin birliğinize ve tek vücut olarak operasyon yapmanıza mâni oluyorsa, bu örgütsel ilişkiden vazgeçebilirsiniz."

Al Jazeera Türk'ün haberine göre Nusra Cephesi, El Kaide’ya biatından dolayı BM tarafından terör örgütü listesine alınmıştı.

Suriye’de ABD ile Rusya arasında varılan bir mutabakat sonucunda 27 Şubat’ta yürürlüğe giren Şiddeti Durdurma anlaşması, IŞİD’i ve Nusra Cephesi’ni kapsamamıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon ve Rusya, özellikle İdlib ve Halep’te güçlü olan Nusra Cephesi’ni hedef almaya devam etmişti.

Rusya, ABD’nin vurulmasına karşı durduğu grupların Nusra Cephesi’nin bulunduğu bölgelerden çekilmesi gerektiğini savunuyor ve ABD’ye bu konuda baskı yapıyordu.

Diğer cihatçılardan Nusra cephesi'ne 'ayrıl' baskısı

Suriye’deki diğer cihatçı grupların, Nusra Cephesi’ne, terör örgütü listesine alınmasına neden olan El Kaide bağlantısını kesmesi için baskı yaptığı biliniyor. Ancak Nusra Cephesi, bu baskıya karşı direniyordu. Zira Nusra Cephesi El Kaide'yle ilişkisini kesme konusunda içinde bölünmüş durumdaydı.

Son dönemde Halep’teki kuşatmayla Nusra Cephesi ile ortaklık kuran grupların El Kaide ile bağlantısını kesmesi için baskılar daha da artmıştı.

Kaynak: Birgun.net