Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdü. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 yılın tamamında ise yüzde 4 büyümüştü.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları birinci çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 6,9'lık artışla, 22 milyar 405 milyon lira olurken; devletin nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 10,9 artarak, 3 milyar 572 milyon lira olarak gerçekleşti.

Büyüyen sektörler
Bu yılın ilk çeyreğinde sektörel bazda cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 23 ile "kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlik" sektöründe kaydedildi. Bu sektörü, yüzde 17,1 ile "su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri", yüzde 17 ile "eğitim", yüzde 16,4 ile "idari ve destek hizmet faaliyetleri" izledi. En küçük büyüme ise yüzde 1,4 ile "madencilik ve taşocakçılığı" alanında görüldü. İnşaat sektörünün büyüme hızı yüzde 13,3 olarak belirlendi.

‘Büyümenin yarını yok’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “GSYH’nin bileşenlerine bakıldığında özel tüketim harcamalarının yüzde 6,9 artarak söz konusu büyümenin en büyük kaynağını oluşturduğu görünüyor. Buna karşılık net ihracat ve yatırımlar büyümeye katkı yapmadığı gibi, gerileyerek büyümeyi azaltıcı bir rol oynuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Böke, yazılı açıklamasında, “Bu yapıyla büyümenin sürdürülebilir olmadığını bilen kamunun ise günü kurtarmak adına popülist politikalara ağırlık vererek harcamalarını yüzde 10,9 artırdığını görüyoruz. Büyümenin bu niteliksiz yapısı sürdürülemez olduğunun bir göstergesi. Bu büyümenin bir yarını yok” ifadelerini kullandı.

Güncel verilerin ileriye dönük olumsuz sinyaller barındırdığını vurgulayan Böke, iktidarın 2023 hedeflerinin tutmayacağının artık kesinleştiğini, büyüme hedeflerinin tutmadığı bir ekonomik modelde istihdam hedeflerinin tutmasının da beklenemeyeceğini kaydetti.

‘En hızlı büyüyen ekonomiyiz’
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, yazılı değerlendirmesinde, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında geldiğini kaydetti. Bölgedeki gerginliklere, ticaret ortaklarıyla yaşanan sorunlara ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü performansını sürdüğünü savunan Şimşek, “Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4,7 yüzde puan katkı sağlarken, kamu harcamalarının katkısı 1,2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşmiştir. Büyümeye iç talep 6,4 yüzde puan katkı sağlamıştır. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle net dış talep 1,5 yüzde puan negatif katkıyla büyümeyi sınırlandırmıştır” ifadelerini kullandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise bu büyüme oranının "ülkenin son 14 yıldır geçirdiği dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret ettiğini" öne sürdü.

Kaynak: Birgun.net