DERYA AYDOĞAN [email protected]

Ekim ayının gelmesiyle birlikte tiyatorlar perde açarken bir yandan sinema filmleri birbirleriyle soluksuz bir yarışa giriyor. Caz festivallerinden, kukla festivaline her günü bir etkinliğin olacağı Ekim ayında sanatseverleri dopdolu bir program bekliyor.

Sinema
»İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone FreeZone sponsorluğunda gerçekleştirilecek 15. Filmekimi her yıl olduğu gibi, dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüller almış, eleştirmenlerin ve izleyicilerin ilgisini çekmiş ve merakla beklenen yeni yapımları içeren 51 filmin yer aldığı programıyla 7-16 Ekim tarihlerinde İstanbul’da 10 gün sürecek bir maratonla birlikte İstanbul dışında da Ekim ayı boyunca gösterimlerine devam edecek. Filmekimi, bu yıl Ankara, İzmir, Bursa ve ilk kez Eskişehir’e de uğrayacak. Filmekimi 7-9 Ekim’de Ankara’da, 13-16 Ekim’de İzmir’de, 21-23 Ekim’de Bursa ve Eskişehir’de olacak. Tüm şehirlerdeki Filmekimi biletlerine, 1 Ekim Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış noktaları, Biletix çağrı merkezi, Biletix web sitesi (biletix.com) ile Atlas ve Rexx sinemalarının gişelerinden ulaşılabilir.

»Uluslararası Antalya Film Festivali bu yıl 16-23 Ekim tarihleri arasında 53. kez sinemaseverlerle buluşacak.

»İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği 6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 30 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında, Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye Sinemalarında gösterilecek filmler ile başlıyor. Festivalimizin bu yılki teması "Yoksulluk". Biletlere ve film programına Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye Sinemaları gişelerinden ulaşabilirsiniz.

Tiyatro
Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatoları’nın perdeyi açacağı bu ayda özel tiyatroların da repertuarları oldukça dikkat çekiyor.
»Kadıköy’de düzenli olarak gösterim yapan tiyatro topluluklarının girişimiyle kurulan Kadıköy Tiyatroları Platformu1-9 Ekim tarihleri arasındaKadıköy’de tiyatro şenliği düzenleyecek. Kadıköy’de sahnesi olan ve olmayan 40 tiyatro topluluğunun geçtiğimiz yıl tiyatronun sorunlarını paylaşmak, çözüm üretmek ve tiyatro sanatı adına birbirleri ile dayanışmak için kurduğu Kadıköy Tiyatroları Platformu bu yıl 1 Ekim’den başlayarak Kadıköy’de 9 gün sürecek.. Bazı oyunlar, Bay Jerry’nin yeri, Duruşma Gecesi vb oyunların oynanacağı festivalde çocuklar ve yetişkinler için ‘Beden farkındalığı’ atölyesi gibi dört farklı atölye deyapılacak. Şenlik kapsamında 14 farklı mekânda 29 farklı oyun sahnelenecek şenlikte yüzlerce seyirci ile buluşma hedefleniyor. Şenlikte birçok ekip yeni oyunlarının prömiyerini gerçekleştirecek.

»Bu sezon ilk kez düzenlenen Eskişehir Komedi Oyunları Festivali (EKOF)
3-7 Ekim 2016 tarihlerinde Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde düzenlenecek. EKOF, Eskişehir’in ilk komedi oyun festivali olmasının yanı sıra festival süresince söyleşiler ve atölyeler de gerçekleştirilecek. Epizot Görsel Sanatlar ile 1001 Sanat’ın birlikte organize ettiği festivale 3 farklı tiyatro ekibi 5 komedi oyunu ile sahne alacak. Ayrıca sahnelenecek oyunlardan Çilekli Turta, Tuhaf Bir Pazar Günü ve Her Aşk Biraz Komiktir isimli oyunlar ilk kez bu festival ile seyirci karşısına çıkacak.

»Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul’da bir araya getiren, İstanbul’un en köklü festivallerinden Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 15-30 Ekim tarihleri arasında 19. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yılki festivale Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İtalya, Macaristan, Singapur, Yunanistan ve Türkiye’den yaklaşık 20 ekip katılacak. 0-3 yaştan başlayarak tüm yaş gruplarına hitap eden gösterilerin sahneleneceği Festival’de el kuklası, animasyon, gölge kuklası, gezici oyunlar, ipli kukla, maskeler, bunraku gibi pek çok farklı kukla tekniği seyircilere görsel şölen yaşatacak, onları bambaşka dünyalara götürecek.
Müzik
»Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali bu yıl 26. kez gerçekleşiyor. Müziğin farklı renklerini 12 - 23 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbullu müzikseverler ile buluşturacak olan festivalin Kampüste Caz konserleri ise 24 Ekim – 4 Kasım 2016 tarihleri arasında Anadolu’nun farklı şehirlerinde düzenleniyor olacak.

Kaynak: Birgun.net