BİRGÜN/ANKARA

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Genel Mali Sekreter Mesut Fırat, Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç ve Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit’ten oluşan Eğitim Sen heyeti, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüştü.

Eğitim Sen heyeti, Bakan Yılmaz'a 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan durumla ilgili çeşitli sorun ve taleplerini iletti. Açığa alınan Eğitim Sen üyelerine yönelik bir dosya Bakan'a sunularak, darbe girişimi ile ilişkisi olmayanların açığa alınma durumlarının son bulması istenildi.

Görüşmenin önemli detayları şu şekilde:

"Eğitim Sen MYK üyeleri, 15 Temmuz öncesi çeşitli gerekçelerle MEB tarafından yürütülen soruşturmalarda bugüne kadar mücadele ile kazanılan sendikal eylem ve etkinliklere ceza verilmemesi gerektiğine dair görüşlerini sundu. Bu anlamda bu soruşturmaların cezasızlıkla sonlandırılması istendi. 15 Temmuz’dan önce sendikal eylem ve etkinlikler (10 Ekim, 29 Aralık vb.) nedeniyle açığa alınmış, aralarında şube başkanlarımızın ve yürütme kurulu üyelerinin de bulunduğu üyelerimizin bir an önce görevleri döndürülmesi konusu vurgulandı. Çeşitli illerde valilikler tarafından yürütülen hukuksuz uygulamaların (sürgün, yerel ihbar mekanizmaları ile cezalandırma vb.) düzeltilmesi talep edildi.
Sözleşmeli öğretmen uygulamasını doğru olmadığını bunun yerine kadrolu çalışmanın esas olması gerektiğini, öğretmenlerin atandıkları illerde daha fazla görev yapması için çeşitli teşvikler verilmesi gerektiği, buna benzer uygulamalarla sözleşmeli öğretmenliğe gerek kalmayacağı ifade edildi.
Öğretmenlerin yurt dışına çıkışlarda çeşitli engellerle karşılaştığı, bunların darbe girişimi soruşturmasıyla bağı olmadığı sürece kolaylaştırılması gerektiği iletildi.
2010 KPSS’nin bazı testlerinin mahkeme tarafından iptal edilmesiyle büyük bir mağduriyet doğacağını, emeği ve hakkıyla yıllarca çalışarak bu sınavı geçmiş öğretmelerin bu hakkının elinden alınmasının doğru olmadığı, fakat kopyayla ilişkisi olanların da titizlikle tespit edilerek cezalandırılması gerektiği vurgulandı."

​Bakan Yılmaz, "Doğrudan suçlu olmayan görevine dönecek"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, 15 Temmuz sonrası açığa almalarla ilgili bir an önce soruşturmaların başlatılacağı, doğrudan suçlu olmayanların görevlerine döndürüleceği, üyelerimize ait verdiğimiz listenin de titizlikle inceleneceğini ifade etti. Yılmaz, Yüksek Disiplin Kurulu’na gelen dosyalarla ilgili de titizlikle davranılacağını, yurt dışına çıkışlarda sadece 15 Temmuz sonrası devam eden soruşturmalarla bağlantısı olanlara izin verilmemesi gerektiği ve bunun çözüleceğini kaydetti. Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlik konusunda Eğitim Sen ile aynı düşünmediğini, illerde ortaya çıkabilecek çeşitli sorunlarla da ilgileneceğini söyledi.​

Yılmaz ayrıca, 2010 KPSS’nin iptal edilmesiyle ilgili hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini, emeğiyle sınavı kazananların rahat olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Birgun.net