ABD'de, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden efsanevi boksör Muhammed Ali'nin perşembe günü İslâmi geleneklere göre yapılan cenaze töreninin ardından, doğduğu Louisville'deki KFC Yum Center'da da bir tören düzenlenecek.

Muhammed Ali'nin doğduğu Kentucky eyaletinin Louisville şehri sokaklarında binlerce Muhammed Ali hayranı, efsane boksörü son yolculuğuna uğurluyor. Tören programı TSİ 16:00'da başladı. Ali'nin naaşı, cenaze evinden alınarak kortej eşliğinde yola çıkarıldı. Cave Hill Mezarlığı'na kadar yaklaşık 30 kilometre sürecek yolculukta ünlü sporcunun naaşı, çocukluğunun geçtiği Grand Sokağı'ndaki evi, boksu öğrendiği spor salonu ve adına kurulan müze ile ismine taşıyan caddenin de aralarında olduğu güzergâhtan geçirilecek.

Naaşın cenaze aracına konulması sırasında tabutu, ünlü sporcular Mike Tyson, Lennox Lewis ile aktör Will Smith ve yakınları kaldırdı. Ali'nin eşi Lonnie ile eski eşleri ve çocukları da korteje katıldı.

Sabahın erken saatlerinde güzergâh çevresinde toplanan Muhammed Ali hayranları, kortejin geçişi sırasında efsane boksöre veda ediyor.

Muhammed Ali'nin cenazesinin toprağa verilme töreni ise, sadece ailesi ve yakınlarına açık olacak.

15 bin kişinin katılması bekleniyor

Ali'nin cenazesinin defnedilmesinin ardından son tören de KFC Yum! Center'da yapılacak. Bu törene diğer dinlerden temsilciler ile farklı toplum kesimlerinden Muhammed Ali'nin yaklaşık 15 bin seveninin katılması bekleniyor.

Tören için KFC Yum Center'ın çevresine çiçekler konuldu. Buradaki törende eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın yanı sıra oyuncu Will Smith, komedyen Billy Crystal ve spor sunucusu Bryant Gumbel'ın da konuşma yapacağı duyuruldu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın kızının mezuniyet törenine gidecek olması nedeniyle cenazeye katılamayacağı açıklanmıştı.

Perşembe günü Freedom Hall'da kılınan cenaze namazına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılmıştı. Erdoğan, ikinci töreni beklemeden ABD'den Türkiye'ye dönme kararı almıştı. Erdoğan'ın ABD'ye gitme kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan ilk bilgilendirmede, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Ali’nin ABD’deki Müslüman toplumunun liderlerinden İmam Zaid Şakir tarafından perşembe günü kıldırılacak olan cenaze namazında saf tutacak. Muhammed Ali için cuma günü son derece kalabalık bir katılımla gerçekleşmesi beklenen anma ve uğurlama törenine katılacak" denilmişti. Erdoğan'ın cenazede konuşma yapma, tabuta kabe bezi örtme gibi taleplerine izin verilmediği için programını kısa tuttuğu belirtiliyor.

Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen 74 yaşındaki Muhammed Ali, Phoenix'te solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı hastanede 3 Haziran'da hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Birgun.net