BURAK ABATAY / [email protected]
@abatayburak

Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, Özgür Gündem’in kapatılması sonrasında gözaltına alındı. Erdoğan, gözaltında tutulduğu Atışalanı nezarethanesinden savcılık sorgulaması için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi

Bu gelişmelerin yanı sıra ise edebiyat camiasından birçok yazar Cezayir Restaurant’da bugün düzenledikleri toplantı ile Aslı Erdoğan’a ‘Yanındayız’ mesajı verdi.

Daha önce “Kobane İçin Bir Cümle” ve “Barış İçin Edebiyatçılar İnsiyatifi” toplantılarında da yer alan birçok yazar ve Aslı Erdoğan’ın annesi, toplantıda Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade ettiler.

Aslı Tohumcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Murat Uyurkulak, Murat Özyaşar, Irmak Zileli, Mehmet Said Aydın, Seray Şahiner ve Sema Kaygusuz gibi isimler yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşmacı olarak yer alan şair Mehmet Said Aydın, Aslı Erdoğan’ın özgeçmişini anlatarak konuşmasına başladı. ‘Barış İçin Herkes’ toplantısında da beraber konuştuklarını hatırlatan Aydın, Erdoğan’ın oradaki konuşmasından söz etti. Erdoğan’ın muhalif bir basın kuruluşunun danışma kurulunda olduğundan dolayı gözaltında olduğunu ifade eden şair Aydın, “Hepiniz Turgut Uyar’ı çok seviyorsunuz ama hâlâ Uyar’ın Yokuş Yol’a şiirindeki devlete inanıyorsunuz” dedi.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz ise “TYS olarak Aslı Erdoğan’ın yanındayız. Aslı Erdoğan’ın mahkemeye sevki, özgürlüğü ile sonuçlanacak” dedi.

Toplantıya katılan yazarlardan Sema Kaygusuz, Aslı Erdoğan’ın yazılarının bir vicdanının olduğunu söyleyerek, “Aslı Erdoğan’ın, Kürt toplumunun yanında durmasının bir anlamı var. Barış ve vicdan kelimelerine sahip çıkıp bu çağrıları katmanlandırmalıyız” dedi.

Yazar Murat Uyurkulak ve Seray Şahiner de toplantıda söz alarak dayanışma çağrısında bulundular. Şahiner, “Aslı Erdoğan, CERN’de fizikçilik yapmış biri. Ve bir daha anlıyoruz ki atomu parçalamak, önyargıları parçalamaktan daha kolaymış” dedi. Murat Uyurkulak ise “Olan bitenin tek adam faşizmine gittiğini ve bunun karşısında bütün muhalif güçlerin sesini daha gür yükseltmesi lazım” dedi.

Aslı Erdoğan’ın annesi: “Aslı, siyahlardan bahsederken de bunu yapıyordu”

Toplantıya katılan Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu da toplantıda söz aldı. Aydostlu yaptığı konuşmada, “Aslı Erdoğan’ın Boğaziçi’ni bitirip daha sonrasında ise CERN’deki fizikçiliğini de sorgulamak isterim. Sonrasında Türkiye’ye dönüp yazarlık yapmaya karar verdiğinde başına neler gelebileceğini bildiğini ve bunları göze alarak geldiğini” söyledi.

Mine Aydostlu, Erdoğan’ın Türkiye’de siyahların öldürüldüğü ve potansiyel suçlu olarak görüldüğü dönemde de çok defa yazılar yazdığını anımsattı ve “Siyahlardan bahsederken de bu vicdanlı duruşunu sergiliyordu. Şimdi ise Özgür Gündem’in yanında. ” dedi.

Konuşmasını bitirirken ise “İlk defa böyle bir kalabalığa sesleniyorum. Bunun için duygulandım ve mutluyum. Çünkü ben Aslı’nın bu kadar çok arkadaşının olduğunu bilmezdim. Meğer Aslı yalnız değilmiş.”

Kaynak: Birgun.net