İngiltere’nin köklü yayınlarından haftalık Economist dergisinde yayımlanan bir makalede, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası yapılan tasfiyeler için ‘McCarthy’nin komünist avından daha büyük’ yorumu yapılırken, Cemaat’in AKP sayesinde meşruiyet kazandığı yazıldı: “AKP yönetiminde Gülen taraftarları hükümette binlerce iş kaptı.”

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ‘Türkiye’de Gülen Temizliği’başlıklı makalede, Cemaat’e yönelik başlatılan temizlikte şu ana dek 100 binden fazla kişinin süpürüldüğüne dikkat çekilirken, yaşanan tasfiye ve gözaltıların 1950’ler ABD’sine benzediğine vurgu yapıldı: “Senatör Joseph McCarthy’nin yönettiği ve komünistleri hedef alan cadı avı sürecine benziyor ancak Türkiye’de yaşanan çok daha büyük.”

2006’da mahkeme Gülen’i beraat ettirdi

Yazıda, temizliğin Türkiye’nin Kürt azınlığına sıçradığı da belirtildi ve “Hkümet, 14 bin öğretmeni PKK ile bağlantılı olduğu iddiasıyla görevden alıyor” dendi.

Economist’e göre AKP’nin 2002 seçimlerini kazanmasıyla Gülen için de rehabilitasyon yolu açıldı. Makale şöyle devam etti:“2006’da mahkeme Gülen’i beraat ettirdi. Gülen, dinler arası diyalog ve bilimin önemi hakkındaki vaazlarıyla, aydın İslam’ın sözcüsü haline geldi. Cemaatle bağlantılı öğretmen ve gönüllüler dünyanın dört bir yanına dağılarak, Türk diplomatlara yolu açtı. AKP yönetiminde Gülen taraftarları hükümette binlerce iş kaptı. Bunlar eski tutucu laiklerin yerini aldı ve Türklerin şu an paralel devlet adını verdiği yapıyı oluşturdu.”

Kaynak: Birgun.net