"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine denk gelen, milattan sonra 3. veya 4. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen bir villanın mozaik zemini ile bazı kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Konuralp Bölgesi'ndeki antik kentin yaklaşık üç kilometre uzağında Aynalı köyü mevkisinde bulunan villada kalıntıları inceleyen Düzce Valisi Ali Fidan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kazıları yerinde görmek için bölgeye geldiklerini söyledi.

Bölgenin tarihinin oldukça zengin olduğunu vurgulayan Fidan, "Burada milattan sonra 300-400 yıllarına ait bir villa kalıntısı çıktı. 128 metrekare çapında bir mozaik bulundu. İlgili arkadaşlar çalışmalara devam ediyorlar. Villa, o dönem burada yerleşimin devam ettiğini, tarihi Purasias kentinin buralara kadar uzandığını gösteriyor." dedi.

Uzmanlara göre villa kalıntılarının bulunduğu yerin şehrin sınır bölgesi olduğunu belirten Fidan, şunları kaydetti:

"Konuralp tarihi olarak çok zengin bir kültürel varlığa sahip. Bu da onun bir göstergesidir. Bizim burada yapmamız gereken bu tür kurtarma çalışmalarından sonra bunları duyurmak ve korumaktır. Çalışmaları daha da hızlandırmaktır. Turizmin Konuralp merkezli gelişmesi gerekir. Konuralp’te 46 adet tescilli yapımız var. Cami, müze, anıtsal Roma köprüsü ve 41 tane de şahsa ait tescilli konut var. Bütüncül bir şekilde restorasyonun yapılması sonrasında kalıntıların tekrar değerlendirilmesi önemli. 128 metrekare çapında mozaiğin çalışmaları devam ettiğinde Konuralp müzemiz Roma dönemine ait eserlerin sergilenmesi anlamında en önemli müzelerden birisi olma yolunda ilerliyor."

Kalıntının bulunduğu arazinin şahısa ait olduğunu ifade eden Fidan, "Kamulaştırılması gerekiyor. Konuralp’te ayrıca hem Düzce İl Özel İdaresi’nin hem de Düzce Belediyesinin yürüttüğü çalışmalar var. Çalışmaları derli toplu bir şekilde değerlendirerek Konuralp’i eski önemini anlatacak şekilde Düzce’mizin, ülkemizin turizmine açmak istiyoruz." diye konuştu. ()

Kaynak: Birgun.net