Pazarcık’ta kurulması planlanan sığınmacı kampına karşı direniş, ikinci haftasını geride bırakırken, yöre halkına da destek büyüyor. Aşağı Terolar Cemevi civarında gece ateş yakılıp gündüzleri toplantılar düzenleniyor. Çocukların da kadınların da gençlerin de talebi aynı: “Ovama dokunma!”

7 yaşındaki Elif; “Ben burada, oyun oynayarak büyümek istiyorum” diye kendini ifade ediyor. 59 yaşındaki Döne Güksungur ise “Biz buradaki esas niyeti biliyoruz, amaçları topraklarımızı işgal edip köyümüzü ele geçirmek” diyor.

‘Bizi oyaladılar’

Döne Ana’nın dik bir duruşu var. Pazarcık’ta başından beri yaşanan süreci anlatıyor: “Söylentiler, ilk kez 4-5 ay önce duyuldu. Önce, ‘Böyle bir şey yok’ diyerek bizi oyaladılar. Ancak yakın zamanda vali, kaymakam ve emniyet müdürü köylüleri çağırdı. Ardından da muhtarları toplayıp onlara, ‘Evet, buraya bir AFAD kampı yapılacak’ diye açıklama yaptı. Hemen akabinde iş makineleri çalışmaya başladı.”

Döne Ana, “O saatten sonra köyümüzü işgal etmek istediklerini anladım” diyerek, “Direnişin simgesi çadırdır. Malzemeleri topladım, yanıma da iki genç aldım ve ovaya indim. ‘Gezi’yi, Cerrattepe’yi, Bergama’yı, Altınyol’u örnek alın’ dedim. Sonrasında kalabalık artmaya başladı. Geçen pazar 10 bin kişi toplandı. Ama yetmez. Tüm Maraş halkının ve Türkiye’nin bizim haklı talebimize destek vermesine ihtiyaç duyuyoruz!”

‘Saray bahçesi uygun’

Döne Ana öfkesini de gizlemiyor. Söyledikleri ortak bir talebi yansıtıyor: “Elbette mağdura yardım edilsin. Ancak niye burası seçildi, başka yer mi kalmamış? İçinde insan olan bir konuda Kayseri pazarlığı yapanlar götürsünler kampı da Kayseri’ye kursunlar. Ama en uygun yer sarayın bahçesi!”

Döne Ana, “Kimse kalmasa bile bir başıma sonuna kadar direneceğim” diyerek sözlerine devam ediyor, “Biz Maraş 78”i yaşadık. 14 yıldır Türkiye’de neler oldup bittiğini biliyoruz. Korkumuz, kamp bahanesiyle buraya cihatçıların, IŞİD ve El Nusra’cıların getirilmesi. Onları aramıza yerleştirerek, yaşam alanlarımızı istila edecekler. Bizi buradan uzaklaştıracaklar. Burada sadece Aleviler değil Kürt, Türk, Sunni iç içe yaşıyor. Devletin bu eziyeti yeter!”

Maraş 78 tanığı Satiye Yıldız: Çok korkuyoruz

“Proje, hayata geçerse bir çatışma yaşanacak!” Pazarcık Ovası’nda yaşayanların en büyük kaygılarından biri bu. Maraş’ta kayıtlı ve kayıt dışı 344 dini vakıf bulunduğu söylenirken, IŞİD ve El Nusra için müsait bir zemin olduğu da biliniyor. Tüm bunların üzerine, 78 Katliamı eklendiğinde özellikle Alevi yurttaşların kaygısını anlamak mümkün oluyor. Maraş 78’i bizzat yaşayan ve katliamda beş oğlundan birini yitiren 83 yaşındaki Satiye Yıldız, geçmişten söz ederken geleceğe yönelik endişelerini de aktarıyor:

“Veli memurdu, evden çıktı bir daha gelemedi. Baltayla öldürmüşler. Misafirlikte olduğumuz için ailenin diğer fertleri kurtuldu. Evlerimizi kırmızı boyayla işaretlemişler. Safız, bunu bile anlamamışız. Ne yapalım, olan oldu bir kere’ deyip geride kalanlara bir şey olmasın diye sineye çektik. Şimdi yıllar sonra aynı korku. Kendimiz için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için!”

Katliamdan sonra büyük ailesinin göç ederek dağıldığını da anlatan Yıldız şöyle devam ediyor: “Çok az nüfusumuz kaldı. Şimdi yine mi göçe zorlanalım? Günlerdir gözüme uyku girmiyor. Çok korkuyoruz. Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a sesleniyorum, bize bunu reva görmeyin! Biz kimseyle kavga etmeden barış içinde yaşayalım istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net