HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu, on aylık çalışmanın ardından “Mülteci Raporu”nu yayınladı. Türkiye’deki 2 milyon 744 bin 915 mültecinin tamamına yakınının insan hakkı ihlallerine maruz kaldığı ifade edilen raporda, mültecilerin yüzde 90’ının kamp dışında yaşadığı ve geçimlerini sağlayamadıkları ifade edildi.

»Raporda yer alan tespitler şöyle;Birçok mülteci tutuldukları kampları “hapis” olarak nitelendiriyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gönderilmek istenen mültecilerin bir kısmı intihara teşebbüs ediyor.

»Mültecilerin yarısı 18 yaşının altında. Çocuklar cinsel istismar ve sömürüden korunamıyor, zorla evlendiriliyor, üçüncü ve dördüncü eş olarak satılıyor.

»12-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 20’sinden fazlası çalıştırılıyor. Çocukların yüzde 60’ı herhangi bir eğitime erişemiyor. Öğretmenler, mülteci çocuklar ve prosedürler konusunda bilgisiz.

»Şiddet gören sığınmacı kadınların boşanabilmeleri için başvurabilecekleri hukuki bir yol yok. Fuhuş ve cinsel istismar çetelerinin önüne geçilemiyor.

»Kamp dışında yaşayan Suriyeliler elektriği, banyosu olmayan tek göz odada komşularının yiyecek ve giyecek yardımlarıyla yaşıyor.

»Kaos ortamı başta IŞİD tarafından kullanıldı. IŞİD’e militan devşirmek için Suriye’den birçok üst düzey yönetici Türkiye’ye giriş çıkış yaptı. Örgüte kazandırılan gençlerin Suriye’ye götürülerek askeri eğitimden geçirildi ve tekrar Türkiye’ye döndüler.

»AKP, sınırda rahat güvenlik anlayışı ile araçlarla dahi Suriye’den Türkiye’ye ve Türkiye’den Suriye’ye kontrolsüz ulaşımın sağlanmasına göz yumdu.”

Kaynak: Birgun.net