SEBAHAT KARAKOYUN

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AKP ve HDP'liler arasında yumruklaşmaya varan kavgayla ertelenen ilk toplantısının ardından yapılan ikinci toplantıda daha büyük bir kavga yaşandı. AKP’liler ile HDP’lilerin yumruklaştığı kavgada yaralanan milletvekilleri oldu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, saat 15.00’de başlaması planlanan toplantı öncesinde kavgayı önlemek için tüm partilerin grup sözcüleriyle bir araya geldi. Ancak bu girişim de sonuç vermedi.

Dünkü toplantıya AKP’lilerin İlk toplantıda yaşananlara gerekçe olarak gösterdiği danışmanlara kısıtlama uygulanmasıyla başlandı. Partilerin üye sayısı ile sınırlı sayıda bildirdikleri danışman listesi önce Komisyon Başkanı Mustafa Şentop tarafından kontrol edildi. Şentop’un onayından sonra sadece üyelerin danışmanları isimleri sivil polisler tarafından kontrol edildikten sonra salona alındı.

Kamera ve foto muhabirlerine de izin verilmezken muhabirler iki ayrı noktada kimlik kontrolü yapıldıktan sonra salona alındı. Gazetecilerin cep telefonu ile fotoğraf çekmelerine de izin verilmedi ancak bazı milletvekilleri toplantı süresince cep telefonlarıyla video kaydı yaptı. Katılımın yoğunluğu nedeniyle ilk toplantıda olduğu gibi izlemeye gelen çok sayıda milletvekili ve gazeteci ayakta kalırken salondaki sıcak ve havasız ortam da rahatsızlık yarattı.

AKP ve MHP işbirliği

Şentop başkanlığındaki toplantıda HDP'nin teklifin öncelikle alt komisyonda ele alınması, toplantının daha geniş bir salonda yapılması, danışmanların sayısı ve kapalı devre yayına ilişkin önerileri, AKP ve MHP'lilerin oyuyla reddedildi. HDP'nin alt komisyon önerisine CHP de destek verdi.

AKP'lilerden "müstehzi gülüş"

Toplantı başladığında ilk olarak HDP'li Meral Danış Beştaş'a söz verildi. Beştaş, ilk toplantıda yaşananlar nedeniyle HDP Grubu'nda görev yapan danışmanlara yönelik bir linç kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Davutoğlu'nun HDP'li danışmanları hedef alan "Meclis'in kapısından geçemeyecekler" sözünü anımsatan Beştaş, "Başbakan bizim idare amirimiz değil, talimatları sadece AKP'yi bağlar" dedi.
Beştaş’ın AKP’nin danışmanlara bakışını anlatırken Başbakanlık Danışmanı Yusuf Yerkel'in madenci yakınlarına attığı tekmeden söz etmesine AKP'liler tepki gösterdi. Salonda karşılıklı laf atmalar olurken Beştaş, izleyici olarak salonda bulunan bir AKP'li vekile "Kendisi konuşurken sürekli gülümsediği" gerekçesiyle tepki gösterdi. AKP ve HDP'lilerin karşılıklı laf atmaları nedeniyle salonda kısa süreli gerilim yaşandı.

Ağustos 2016 tarihli fezleke

Dokunulmazlık düzenlemesinin doğrudan HDP'lileri hedef aldığını belirten Beştay "Savcılara ‘HDP'lilerle ilgili dosyaları hızlandırın, en ağır ithamlarla dosya düzenleyin’ talimatı veriliyor. Son dönemde fezleke rekoru kırıldı. Öyle aceleciler ki bir arkadaşımız hakkındaki fezlekede henüz gelmemiş bir tarihten 21 Ağustos 2016 tarihinden söz ediliyor" diye konuştu.

Danışman yok bürokrat çok

Ayakta kalan HDP milletvekilleri sık sık salonun yetersizliğinden yakınırken, CHP'li üye Murat Emir de konuşmasına başlarken bu soruna değindi. Emir, "Bir tıp insanı olarak bu ortamda uzun süre bulunmanın sağlığa zararlı olduğunu kayıtlara geçirmek isterim" dedi.

Bu arada HDP'li Mithat Sancar da "Salon bu kadar sıkışıkken Adalet Bakanlığı'ndan neden 11 bürokratın toplantıya çağrıldığını anlamak mümkün değil" dedi.
CHP'li Emir, tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı medya üzerinden emir verdi ve bu komisyon toplandı. Burada onun gölgesi olduğunu hepiniz görüyorsunuz" dedi.

Teklifin, Genel Kurulu'nda AKP'lilerin de katkısıyla kabul edilmeyeceğini savunarak, "Sizi görmek için bu tasarıyı genel kurula götürmekten geri durmayacağız" dedi.

"Pelikan Dosyası" kızdırdı

HDP'li Mithat Sancar, konuşmasında sosyal medyada büyük yankı bulan "Pelikan Dosyası" ndan söz ederek "Bu tartışmaların daha ısınacağı bir sürecin içindeyiz. İç hesaplaşmanızı HDP'yi günah keçisi yaparak örtemezsiniz"dedi. AKP'liler Sancar'a "Sen kendi işine bak" diye tepki gösterdi.
Oscar Wilde'ın bir sözünü anımsatmak istediğini söyleyince AKP'i vekiller Sancar’a "O da kim", "Necip Fazıl'dan söz etsene" diye sataştı. Sancar, "Onu da araştırın şimdi burada anlatamam" derken AKP'liler "Oscar törenlerini anlatsana" diye laf attı.

Kavga Bozdağ’ın sözleriyle başladı

Toplantı karşı laf atmalarla sürerken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın danışmanları suçlayan sözlerine HDP’li Garo Paylan ‘’İftira atıyorsunuz’’ diyerek tepki gösterdi. Bu arada periskoptan yayın yapan HDP’li Ayşe Acar Başaran’a, AKP’li Ali Aydınlı elini kaldırarak ‘’Sen kimsin? Şimdi bir tane vururum’’ dedi. Salonda bulunanlar ‘’O milletvekili’’ demesine karşın Aydınlı teqki göstermeyi sürdürdü. Başaran’ın ‘’Sen kime vuruyorsun?’’ karşılığının ardından başlayan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. AKP ve HDP Milletvekillerinin tamamının birbirini yumrukladığı kavga sırasında yaralananlar oldu. 20 dakikaya yakın süren kavga sırasında milletvekilleri birbirlerine pet şişeler fırlattı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın masanın üzerine çıkarak, ‘’Bu yasa öyle ya da böyle çıkacak’’ dedikten sonra arkadaşlarını Genel Kurul’daki oylamaya çağırması üzerine AKP’liler salondan çıktı. Ancak yumruklaşma koridorda da sürdü.

Komisyon Başkanı Şentop, toplantıya saat 18.30’a kadar ara verdi.

Kaynak: Birgun.net