Bugün devrimci hareketin sembol isimlerinden Ernesto Che Guevara'nın 88. doğum yılı. Ernesto'nun doğum gününde sizler için onun hakkında yazılmış şarkıları derledik.

1. Hasta Siempre

Kübalı müzisyen Carlos Puebla tarafından bestelenmiş ve 200'den fazla müzisyen tarafından seslendirilmiş olan şarkı belki de Che denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi olmuş durumda. Şarkıyı söyleyenlerden Buena Vista Social Club Compay Segundo, Soledad Bravo, Óscar Chávez ve Nathalie Cardone yorumları en bilinenleri arasındadır.

2. Ali Asker - Binbaşı Ernesto Ölmedi Daha

Ali Asker'in 1977 yılında yayımladığı Devrim Türkülerinde Buluşalım albümünde yer alan ve Che'ye dair bilinen ilk Türkçe şarkılardan birisidir.

3. Victor Jara - Zamba del 'Che'
Victor Jara'nın Che'nin hikayesini anlattığı ve Che hakkındaki en meşhur şarkılardan birisidir.

4. Grup Yorum - Direnişçilerin Cevabı

Grup Yorum'un 1990 yılında çıkardıkları Gel Ki Şafaklar Tutuşsun albümünde yer alan ve söz-müziği Grup Yorum'a ait olan Efkan Şeşen ve Hilmi Yarayıcı tarafından seslendiriliyor şarkı. Umudun adını yükseltiyor: "hey and dağları sierra'lar/ che'nin gül bahçeleriyiz!"

5. The Rolling Stones - Indian Girl

Che'ye atıfta bulunulan onlarca şarkıdan biri olan Indian Girl şarkısı Rolling Stones'un 1980 yılında yayımladığı Emotional Rescue albümünde yer alıyor. Che'ye atfen "Baban nerede küçük kız?" diye sorulur ve Kızılderili kızdan da "Babam Masaya sokaklarında savaşıyor!" cevabı alınır. Bu diyalogun Che'ye atfen kurulduğu bilinir.

Kaynak: Birgun.net