Doğayı sermayeye peşkeş çeken, talan projelerine karşı hukuki mücadele vermenin önünü tıkayan, tüm bunlara rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Madde 75'e karşı tepkiler artarak devam ediyor.

Söz konusu madde, gündeme geldiği günden beri yaşam savunucularının büyük tepkisiyle karşılaştı. Yasanın TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi ise bu tepkileri arttırdı. Yasanın geri çekilmesini talep eden kamuoyuna, CHP'li vekillerden de destek geliyor. Son olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, dev projelere sınırsız imtiyazlar tanınmasına olanak sağlayan ve çevreyi tehdit eden 75. madde ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

'Madde 75 Türkiye’nin Talan Edilmesidir' başlığıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, madde 75'in neler getirdiğini maddeler halinde hatırlatıldı. Maddeler şu şekilde sıralandı:

Madde 75 Türkiye’nin yarınlarına ipotek koyan, Anadolu’yu şirketlere, dev projelere peşkeş çeken, kanunlar üstü bir yağma ve talan maddesidir.

Madde 75 ile doğayı talan eden, yaşam alanlarını yok eden, insan sağlığını tehdit eden projeleri yapacak firmalara bedelsiz hazine arazisi tahsis edilecek.

Madde 75 ile bu projelerin firmalarının işçi ücretleri dâhil pek çok gideri devlet tarafından karşılanacak.

Madde 75 ile bu projelerin firmaları vergiden muaf tutulacak.

Madde 75 ile proje süreçlerinde idari izin, ruhsat ve ÇED raporu gerekliliği gibi tüm hukuki prosedürler kaldırılacak.

Madde 75 ile ruhsatsız maden, izinsiz HES, lisansız kömür santrali olabilecek.

Madde 75 ile yağma ve talan projelerine itirazın hukuki yolları kapanacak.

Türkiye'nin doğasının büyük bir tehdit altında olduğuna değinilen açıklamada "İktidar, çevre duyarlılığı ve doğa haklarını hiçe sayarak, yaşam alanlarının orta yerine dahi dev projeler dikmeye, bu projelere de sonsuz imtiyazlar tanımaya kararlılar" ifadeleri de kaydedildi.

Kaynak: Birgun.net