BİRGÜN/ANKARA

Dünyaca ünlü mavi bayraklı ‘Camel Beach Koyu’na yaklaşık 30 milyon TL’ye İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi inşa edilmesi girişimi 2013 yılında Ortakent Belde belediyesi ve Bodrum ilçe belediyesi ve meclislerince 2 kez reddedildi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının dayatmasıyla mart ayında hafriyat işlerine başlanılarak inşaatın ilk adımı atıldı.
Konuyu Bilgi Edinme Yasası kapsamında Diyanet’e soran ve bölgede araştırma yapan CHP’li Umut Oran, Diyanet’in “biz yapmıyoruz, bütçeden para da ayırmadık” dediği inşaatın arkasından 60 dönümlük daha arsa kapatma yarışı yaşandığını, bütün mevzunun yine rant olduğunu ortaya çıkardı. “Yapılacaksa cami yapılsın, ranta yol açacak ve kentin kimliğine görüntüsüne aykırı dev binayı istemiyoruz” diyen bölge halkı söz konusu inşaata TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in kuzeni Mehmet Çiçek’in önayak olduğunu ifade etti.

Diyanet: “ Biz yapmıyoruz, bütçe de ayırmadık”

Umut Oran’ın bilgi edinme başvurusunu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Vekili İsmail Palakoğlu 16 soruya karşılık sadece mevzuata atıf yapmakla yetindiği yarım sayfalık bir yazıyı yanıt diye gönderdi. Diyanet’ten gelen yanıtta, “Başkanlığımızın ibadet tesislerini inşa etmekle ilgili bir görevi bulunmamaktadır. Yurt genelinde cami, mescit vb. dini tesisleri yapma ve yaptırma hayır işleri kapsamında şahıslar, dernekler ve vakıflar tarafından yürütülmektedir” denilmesi dikkati çekti.

İmar Kanunu uyarınca bu tür tesislerin yapımı ile yetki ve sorumluluğun ilgili belediyelere verildiğini anımsatan Diyanet, “ancak yetkili belediyelerce gerekli ruhsat ve izinlerin iki ay içinde verilmemesi durumunda, izin ve ruhsat verme yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçtiğine” işaret edildi.

Diyanet’in yanıtında, “Bahse konu tesise bugüne kadar Başkanlığımız bütçesinden ödenek gönderilmemiş olup, ihale işlemleri konusunda da herhangi bir çalışma yapılmamıştır” vurgusu da dikkati çekti.

Oran: “Diyanet’in ‘yanıtı’ tam bir skandal”

Diyanet’in yanıtını “felaket” olarak niteleyen Oran, “hayırseverler yaptırıyor ise neden tabelada işin sahibi Diyanet olarak görünüyor? Bölgedeki insanlar ‘biz camiye karşı değiliz ama neden kentin dokusuna aykırı, kat sınırına uymayan kot farkı nedeniyle çok büyük olan bir bina yapılıyor. Turizm zaten kan ağlıyor çok paraları varsa esnafa destek olsunlar’ diye düşünüyor. Belde belediyesi de Bodrum ilçe belediyesi de 2013’te bu izni vermemiş, belediye meclisi reddetmiş ‘hayır’ demiş hani yetki ve sorumluluk belediyede idi? Son olarak inşaatta da ihalede de Diyanet devre dışı peki kim yapıyor bu 30 milyon TL’lik işi, tam bir skandal” diye konuştu.

“Projenin arkasında rant var”

Diyanet’in bilgileri gizlemesi üzerine konuyla ilgili olarak bölgede özel bir araştırma da yapan Oran, ulaştığı çarpıcı sonuçları şöyle açıkladı:

“Dünyaca ünlü Camel Beach koyuna yapılmak istenen bu devasa inşaatın arkasında büyük bir rant lobisi bulunmaktadır! Projenin hamisi de TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in kuzeni olan eski AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’tir. Geçmişte belediyesi kapatılmadan önce Ortakent Belde Belediyesi üzerinde de imar planı tadilatı yapmaları için çeşitli baskılar kurulmuş. Bu koyda inşaatın hemen alt kısmındaki parsellerde 60 dönüm arsa ile ilgili rayiç bedeli araştırmasını kimler yapıyor? İnşaatı daha da büyütecekler mi yoksa? Bölgenin mülki amirlerinin de güvenlik nedeniyle çok tedirgin oldukları duyumlarını aldım. Burası turizm merkezi turistler özgürce tatilini yapıyor burada, dini merkezin plajda güneşlenen turistlerin arasında ne işi var? Bodrum’da turizmciler kan ağlıyor her şey dahil 47 TL’ye Ukrayna’dan, Polonya’dan otobüsle turist getirmeye çalışıyorlar. Turizmciler, esnaf ‘Camiye kimse karşı çıkmıyor yapılacaksa adam gibi uygun bir cami yapılsın, ama bölgenin dokusuna aykırı bu devasa dini tesis yapılırsa biz bittik, güneşlenen turistin yanında dini tesisin ne işi var?’ diye soruyor. Şimdi moda referandum yapmaksa durmadan referandum yaparız diyenlere sesleniyorum, kendisine çok güveniyorsa bölge halkına sorsunlar referandum yapılsın çıkacak sonuca göre devam edilsin.”

Kaynak: Birgun.net