HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

Birçok Bakanlığın bütçesinden daha fazla bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı, harcama yapacağı alanlara yönelik bilgiler verdiği 2016 Performans Programı’nda “Toplumun Ahlakını Geliştirme” hedefi için 2 buçuk milyon lira ayırdı. Diyanet ayrıca yurtdışındaki çalışmaları için de 53 milyon TL harcayacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016 Performans Programı’nda kurum için ayrılan ve birçok Bakanlığınkinden fazla olan 6 milyar 534 milyon 913 bin 500 TL olan bütçesini nereye harcayacağını açıkladı.

Programda, 2015 yılında elektronik ortamda aralarında, “Babanın öz kızına şehvet duymasının nikaha etkisi yoktur” fetvasının da bulunduğu 200 fetva, 54 vaaz, 250 hutbe, bin 400 tez arşivi ve 100 araştırma ile makale arşivinin oluşturulduğu ve bu yıl da aynı sayıda işleme yer verileceği ifade edildi. Bu işlemlere “Bilgi Bankası Oluşturma” adı verilirken, çalışmalar için bir milyon 756 bin TL bütçe ayrıldı.

‘Ahlak’a 2,5 milyon

Diyanet, 2016 yılına ait Faaliyet Maliyeti tablosunda “Ahlaki Yozlaşmayı Önleyici Çalışmalar” hedefini belirleyerek, bunun için 2 buçuk milyon TL kaynak ayırdı. Karaman’da çocukların cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı’nın “Büyük Türkiye Buluşması”na katılarak vakfa desteğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in imzası ile yayımlanan programda, ahlaki yozlaşmanın önlenmesi amacıyla yapılacak harcamaların yayın faaliyetine yönelik olduğu da ifade edildi.

Diyanet’in Performans Hedefleri tablosunda dikkat çeken bir diğer ayrıntı da Personel Verimliliğini Artırma çalışmaları. Diyanet, bu kapsamda yapılacak çalışmalar için 117 bin personele 12 milyon 771 bin TL kaynak ayrıldığını bildirdi.

Yurtdışına da servet

Türkiye’deki yurttaşlara yönelik din hizmetlerinin yanı sıra yurtdışında yaşayan yurttaşlara yönelik de çalışmalar yapılacağını ifade eden Diyanet, bunun için 53 milyon TL harcayacak.

Diyanet, tam olarak ne anlama geldiği ifade edilmeyen ‘’Hizmet Çeşidini ve Veriliş Şeklini Toplumun Farklı Kesimlerine Hitap Edecek Şekilde Artırmak’’ başlığı için de tam 81 milyon 349 bin TL kaynak ayırdı. Bu rakamın 3 milyonu personel giderlerine, 19 milyonu ise mal ve hizmet alımlarına ayrıldı.

Dini 10 milyona ‘içselleştirecekler’

Diyanet’in kaynak ayırdığı başlıklardan birisi de “İslam’ın Bilimsel Metodolojisine Uygun Dini Bilgi Üretmek, Bunu İçselleştirmek ve Yaymak.” Diyanet, içselleştirme için 10 milyon 758 bin TL harcayacak.

Mümkün olabilen her amaç için devletin bütçesinden milyonlarca lira kaynak ayıran Diyanet, kurumsal kimliğini de unutmadı. Diyanet’in ‘Kurumsal Kapasitesini Geliştirmek’ amacına ayrılan miktar 12 milyon 771 bin TL.

Bol keseden harcayacaklar

Diyanet’in bu ve benzeri harcamalara ilişkin ayırdığı kaynak toplamda 6 milyar 534 milyon 913 bin 500 TL. Bu rakamın 6 milyar 232 milyon 142 bin TL’si yurtiçi çalışmalara, 53 milyon 544 bin 500 TL’si yurtdışı çalışmalara, 107 milyon 437 bin TL’si Genel Yönetim Giderleri’ne ve 81 milyon 349 bin TL’si hizmet çeşidini yaymaya yönelik olarak kullanılacak.

Kaynak: Birgun.net