Dünyada şiddete varan aşırılığın önlenmesi amacıyla yerel yönetimler arasında kurulan Güçlü Şehirler Ağı'nın ilk zirvesi Antalya'da, Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde toplandı. İki gün devam edecek zirveye 18 ülkeden 22 şehri temsilen belediye başkanları, başkan yardımcıları ve valiler katılıyor.

Bakan Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, IŞİD'i yok edece bir stratejilerinin olmadığını ve radikal gruplardan medet umduklarını söyledi.

'SURİYE ÇÖZÜLMEDEN DAEŞ YOK EDİLMEZ'

Zirvenin açılış oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Suriye'deki bir sorunun bütün dünyayı doğrudan etkileyen bir niteliğe ulaştığını savundu. Çavuşoğlu, "Bugün Suriye'deki terör örgütlerine katılmak için gelen yabancı terörist savaşçılar dünyanın 120 ülkesinden geliyor. Demek ki bir yerde radikalleşme, sorun varsa bu sorunun uzandığı alanlar kendi coğrafyasıyla sınırlı değil" diye konuştu. Göç ve mülteci akını, yerinden edilmiş insanların sorunlarının bunlardan biri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'DAEŞ'İ YOK EDECEK STRATEJİMİZ YOK'

Türkiye'nin dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan sorunu kendi sorunu gibi hisseden anlayışa sahip olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Ankara bugün güvenli değilse Londra da güvenli değil. Tokyo güvenli değilse Lahor da güvenli değil. Küresel sorunlara karşı ortak ve güçlü tavırlar sergilememiz lazım. Bir terör örgütüyle mücadele için başka terör örgütlerine bel bağlamak, ona güvenmek suya düşenin yılana sarılması gibidir. DAEŞ'e karşı 65 ülkeyiz, koalisyon içinde. Fakat DAEŞ'i yok edecek stratejimiz bile yok. Bölük pörçük bazı stratejilerimiz var. Birçoğu da işlemedi. Arazideki başka radikal gruplardan medet umar hale geldik" diye konuştu.

Koalisyonun içinde NATO üyesi ülkelerin de yer aldığını söyleyen Çavuşoğlu, dünyanın en etkin 65 ülkesinin bir terör örgütü karşısında aciz kalmaması, daha etkili politikalar üretilmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: Birgun.net