DEMET SARGIN / [email protected]
@demetsrgn

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’in kuruluşunun 20. yıldönümü etkinliklerinde konuştu.

Erdoğan’ın etkinlikteki konuşmasında, “Nüfus planlamasıymış doğum kontrolüymüş! Hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayış içinde olamaz ve burada birinci görev annelerdedir" ifadelerini kullanması kadınların tepkisine sebep oldu. Erdoğan’ın bu sözleri, başbakanlığı döneminde ‘’Kürtaj cinayettir’’ diyerek kürtajı yasaklamaya çalışmasını hatırlattı.

Referans hep İslam

Erdoğan’ın tepki çeken bu konuşmasını değerlendiren feminist Avukat Diren Cevahir Şen, her türlü iktidar sahibinin kadına yönelik nefret söylemleri geliştirdiğinin ve bunun iktidar tarafından perçinlendiğinin altını çizdi. Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini görmezden geliyorlar. İktidar cumhurbaşkanlığı makamı eliyle kadın ve çocuk düşmanı politikalarına devam ederek, kadınları eve hapsetmek istiyor. Son dönemde kadınların örgütlü mücadelesi büyüdü ve onların en korktuğu şey de kadınların örgütlü mücadelesi.”

Erdoğan’ın, “Hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayış içinde olamaz” sözleriyle kadınların dini anlamda baskılandığını söyleyen Şen, “Erdoğan kadınlara yönelik nefret söylemlerini devam ettiriyor. Bu kadın düşmanı söylemlerinin referansı da hep İslam. Bizi fiili İslam devletine doğru götürmek istiyorlar. Kadınlar mücadeleye her zaman devam edecek” dedi.

Kendi zihniyetinin dışavurumu

2012 yılında Erdoğan’ın kürtajın suç olduğunu söyleyerek kürtajı yasaklamak istemesini hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, ‘’2012’de sesimizi yükselterek kürtaj hakkımızı savunmuştuk. Sanıyoruz ki Erdoğan, kadın mücadelesinin ne kadar güçlü olduğunu hâlâ anlamadı’’ diye konuştu.

Biçer sözlerine, “Erdoğan bu sözleriyle, kadınları hem dini baskılarla ezerek kadın cinsini ötekileştirmek istemiş, hem de ‘sorumluluk kadınlarda’ deyip onların üzerinde ‘Müslümansanız buna uyarsınız’ baskısı oluşturmuştur. Bir kere daha kendi zihniyetini dışa vurmuştur” ifadeleriyle devam etti.

Erdoğan’ın, dini argümanlarla kadınları defalarca baskı altına almaya çalıştığını hatırlatan Biçer, “Dini sopa olarak kullanıyor. En önemli nokta burası. Ayrıca doğum kontrolü ülkeye ihanetse, doğum kontrolü yapan doktorlar vatan haini mi?” dedi.

Kaynak: Birgun.net