HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından IŞİD’in Türkiye kolu Tekfirci/Tatlıbal grubuna ilişkin hazırlanan iddianamede örgüt elemanlarının kendi aralarında yaptıkları telefon konuşmaları, sınır hattından gruplar halinde rahatlıkla geçebildiklerini ortaya çıkardı. İddianameye yansıyan konuşmalarda onlarca kişinin istedikleri zaman Ankara-Antep-Elbeyli güzergâhından Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığı anlaşılıyor.

İddianameye göre, Tatlıbal grubu liderlerinden Mehdi T, Elbey D. adına kayıtlı telefon ile yaptığı görüşmesinde sınır hattından yapılacak geçiş ile ilgili bilgi veriyor. Sınırdan yapılacak girişin ‘devletin kanalından’ yapılmasını isteyen Mehdi T, geçiş yapacak olanları da uyarıyor: “Kendi kafalarına göre girmeye kalkmasınlar. Selman aradı, ben de yola çık dedim. Beş dakika önce çıktılar yola. ‘Elbeyli’ye yarım saat var yola çıkın’ dedim ama cevap gelmedi.”

Bir tanıdığa bakıp çıkmışlar
Rakka’ya gitmek isteyenlerin kalabalık gruplar halinde istedikleri gibi gidip geldikleri de konuşma kayıtlarına yansıdı. Şüphelilerden Dursun G, Suriye’ye gidişine ilişkin savunmasında, bir arkadaşının oğlunun IŞİD’e katıldığını, ardından YPG tarafından esir alındığını, bu durumu duyunca arkadaşlarıyla birlikte Suriye’ye gittiklerini belirtiyor. Sanıklardan Eyüp G. ise ifadesinde IŞİD militanları hakkında bilgi veriyor. Eyüp G, Taylan Y. isimli IŞİD militanının 3-4 kez Suriye’ye gidip gelebildiğini, IŞİD saflarında savaştıktan sonra yaralanarak Urfa’ya getirildiğini söylüyor.

Ali T’nin de ifadesine yer verilen iddianamede, IŞİD’e katılmak isteyenlerin sınırdan topluca nasıl geçirildiği dikkati çekiyor. Ali T. ifadesinde, Kod adı Ebu Ali olan kişinin kendisini Suriye'ye geçebilmesi için Antep’e çağırdığını, Antep'te Ebu Ali’nin kendisini karşıladığını ve evinde misafir ettiğini anlatıyor. Ardından başka bir yere götürüldüğünü söyleyen Ali T, gittiği yerde 30-40 kadar erkek militanın olduğunu, ertesi gün sabah namazında kendilerini Elbeyli'den karşı tarafa geçirdiklerini, sınırda IŞİD'li elleri silahlı 5-6 kişinin kendilerini karşıladığını, buradan da Cerablus'a götürüldüklerini söylüyor. Ali T, burada büyük bir evde topladıklarını, 300-400 civarında erkeğin olduğunu, kadınların farklı yere gittiğini, kendisine öncelik olarak silahlı eğitim vereceklerini 1-1,5 ay eğitim göreceğini, ondan sonra da evleneceğini söylediklerini ifade ediyor.

Yolculukta konfor istiyor
İddianamede dikkat çeken bir başka ayrıntı da cihat için kaçak yollardan Suriye’ye geçmek isteyen militanların, ‘rahat’ yolculuk yapma planları. Mehdi D’nin iddianamede yer alan konuşma kayıtlarında, IŞİD’e katılacak kişileri taşıyan arabaya koltuk koydurmadığını, arkaya perde çekilip kadınların ve çocukların arka tarafta yatarak daha rahat gider diye düşündüğünü, eğer isterlerse koltuk koyduracağını söylüyor. Grubun koalisyon uçaklarının bombalamalarından önceden haberdar olduğu da ortaya çıktı. İddianamede Kobani çatışmaları ile ilgili yer alan bir konuşma kaydında Ali T. ile ismi belirlenemeyen bir örgüt militanı arasında “Çabuk yetiştirin, yarın saat dokuzdan sonra bütün sınırlar kapanıyor, koalisyown uçakları beş gün süreyle bütün sınırdaki birliklerin hepsi bombalıyor. Şuradan, buradan herkese ulaş, bu numarayı da bir daha arama” konuşması gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Birgun.net