ERK ACARER | @eacarer
[email protected]

KPSS puanları yüksek olduğu halde mülakatlarda sorulan sorularla kasti ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili yeni skandallar da bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor. 4 Dersimli öğretmenin hikâyesi, öğretmenlerin KPSS’de çok yüksek puan almalarına rağmen mezhep, inanç ve bölge ayrımı yapılarak dışarıda bırakıldığını gösterdi. Dersim’de neredeyse mülakatta elenmeyen öğretmen yok gibi.

‘Bir şey ispatlayamazsınız’
KPSS’den 78 puan alıp mülakatta 45 verilen okul öncesi öğretmeni N.D. başından geçenleri şöyle anlattı: “Sınava Malatya’da girdim. Ben içeri girer girmez, komisyondaki 2 kişi kendi aralarında, ‘Tunceli Nazmiye’den gelmiş’ diye fısıldadı. Diğeri ona gülüp ‘Hallederiz’ dedi. En kısa süren mülakat benimki oldu. 10 dakika bile sürmedi. Acaba 45 puanı nasıl verdiler ya da 55 puanımı ne şekilde kırdılar merak ediyorum. Yüksek bir puanım olduğu halde dışarıda kaldığım için sınava girdiğim Malatya’da itiraz başvurusu yaptım. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ile görüşüp dilekçemi verdim. Bana ‘Mülakatta nasıl bu notu aldığınızı ispatlayamazsınız’ dedi.”

‘İsteyerek engel oldular’
Bir diğer Dersimli mülakat mağduru G.A. ise şunları aktardı: “Sınıf öğretmenliği branşında 84 puan aldım, 353. sıradaydım. Mülakatta bana 77,66 puan verdiler. Bir bilgisayar bile bu kadar hassas bir puanlama yapamaz. Bu puanı nereden bulduklarını, bu hesabı nasıl yaptıklarını açıklayabilirler mi acaba? Mülakatım da iyi geçmişti. Fakat Dersimli’yim diye, bilerek ve isteyerek sıralamanın dışına ittiler. Göz göre göre hakkımı gasp ettiler. KPSS’den çok yüksek bir puan aldığım halde mülakatta kasten sıralamanın dışına itildim.”

‘Dünya 5’ten büyüktür ne demek?’
Dersimli Türkçe öğretmeni S.Y. ise kendi dalında Türkiye 56.’sı. Alan sınavında neredeyse bir rekora imza atarak 50 sorudan 45’ini cevapladı. Fakat mülakattan 55 puan verilerek o da mağdur edildi. S.Y., “Mülakatta normalde zarf çekiliyor. Her zarfta iki soru var. Ancak keyfi olarak başka sorular da soruyorlar. Bana, ‘Dünya 5’ten büyüktür ne demek açıklayın’ diye sordular. Anlattım. Ancak açık uçlu soruya, kapalı uçlu bir cevap vererek, Erdoğan güzellemesi yapmamı beklediler. Bir diğer soru ise Cahit Zarifoğlu’nun eserleriyle ilgiliydi. En bilinen eserleri olan ‘Yedi Güzel Adam’ ve başka kitaplarını sıraladım. Ancak ikna olmadılar. ‘Neden çocuk edebiyatına katkılarını anlatmadınız’ dediler” diye konuştu.

‘Belli, ne cevap versen olmayacak’
Branşında Türkiye 150.’si olan ve “Gezi’ye katıldınız mı, Türkiye’nin 2023 hedeflerini değerlendirin, 15 Temmuz hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorulara denk gelen Dersimli öğretmen Y.L. de şunları anlattı: “Dersim ismi değiştirilsin mi diye de sorup bizce değiştirilmemeliydi diye yönlendirdiler. ‘Değiştirilmemeliydi’ desen geçirmeyecekler, ‘Değişmesi iyi’ olsun desen yalan söylüyor diyecekler. Sorular kasıtlı, belli ki ne cevap versen olmayacak. Son olarak ‘Ailenizde namaz kılan var mı?’ diye sordular.Sorular arasında daha hayret verici olanlar da vardı. Mesela ‘Tunceli’de eğitim seviyesi ve TEOG ortalaması neden yüksek?’ diye sordular. Sanki cevabı bulup ortalamayı düşürecekler!”

Elenmeyen yok gibi
“Neredeyse Dersim bölgesinden mülakatta elenmeyen yok” diyern Y.L., muhattap olmak zorunda kaldıkları diğer sıkıntıları da şu şekilde özetledi: “Basında, ‘PKK ya da FETÖ üyelerine atama yok’ diye haberler yapıldı. Çeşitli eğitim formlarında da ‘Onlara 60 puan bile verilmedi’ diye başlıklar açıldı. Hem işsiz bırakılıp hem zan altında kalmak çok acı.”

Kaynak: Birgun.net