ZEYNEP KURAY [email protected]
[email protected]

Dersim’deki kurumlar, kentte OHAL dönemiyle başlayan operasyonlar, zorunlu göç ve doğa katliamları gibi yaşanan gelişmeleri Meclis’e taşımaya hazırlanıyor. BirGün’e konuşan Munzur Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Soylu, “FETÖ adı altında devlet Dersim’i insansızlaştırmak için sistematik bir saldırı yürütüyor” dedi. Özellikle Dersim’de OHAL ile birlikte devlet baskısının had safhaya ulaştığına dikkat çeken Soylu, “Görünen o ki devlet Dersim’i bir çıban başı olarak görmeye devam ediyor” dedi.

‘Yangını söndürmek bile suç sayıyorlar’
Soylu şöyle devam etti: “1994 yılında yiyeceklerimzi karne ile alıyorduk ama yaşam alanımız bu şekilde gasp edilmiyordu. Şimdi yaşamımızla birlikte doğamız da göz göre göre yok ediliyor. Yakılan ormanlarımızı söndürmeye çalışmak bile suç sayılıyor. Yaylaya çıkış yasağı olduğu için yurttaşlar hayvanlarını otlatamıyor, arısı olan arı kovanlarını dağdan indirmek zorunda bırakılıyor. Devlet tarafından yaşam alanlarımız tam anlamıyla abluka altına alındı, terörle mücadele adı altında halka eziyet ediliyor. İnsanlarımız sokak ortasında panzerlerle eziliyor, öğretmenlerimiz açığa alınıyor, belediyelerimize kayyum atanıyor.”

Osmanlı zihniyeti sürüyor
Kentte inşaa edilen HES problemine değinen Soylu, “Osmanlı döneminde şimdi yapılan HES’lerin adı göletti. Osmanlı padişahları o dönem bizi birbirimizden ayırmak için vadileri göletler halinde sulara boğdular. İşte o plan o gün, bugündür devam ediyor. 1938’de Dersim’de bir soykırım yapıldı, bu soykırımdan kurtulanlar ise göç ettirildi. Ben mesela zorla göç ettirilen bir ninenin torunuyum. Ninem Dersim’den zorla Balıkesir’e göç ettirilmiş, ancak yıllar sonra kendi toprağına geri dönebilmiş. 1994 yılında göç ettirilen çocuklar, bugün kendi kültürlerini unuttular, asimile oldular” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net