DERİTEKS Sendikası ile Deri İşverenleri Sendikası arasında devam eden Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, anlaşma ile sonuçlandı. Krizi bahane ederek işçilerin aile yardımını kesmek isteyen deri patronları, yapılan eylemler sonucunda geri adım attı.

2016-2019 Grup Toplu İş Sözleşmesi için yapılan görüşmelerde, deri patronları, Rusya ile yaşanan krizi gerekçe göstererek işçilerin 29 yıldır yararlandığı bir hak olan aile yardımını kesmek istedi. Bunun üzerine DERİTEKS üyesi işçiler, İstanbul Tuzla Deri Sanayi Bölgesi’nde birçok eylem gerçekleştirdi. Sendika ve işçiler, kitlesel yürüyüşler ve geç işbaşı yapma eylemleri yaparak kazanılmış haklarından taviz vermeyeceklerini duyurdu, patronlara grev uyarısında bulundu. Bu kararlı tutum sonrası patronlar geri adım attı ve anlaşma sağlandı.

Günlük ücrete 10 lira zam

DERİTEKS’ten bugün yapılan açıklamaya göre, yapılan anlaşmayla günlük ücreti 57 TL’nin altında olan işçilerin ücreti 57 TL’ye yükseltildikten sonra, tüm işçilerin günlük ücretlerine 10 TL seyyanen zam yapıldı. Bu durumda en düşük yevmiyeli işçiye zam yüzde 22 oranında yansırken, ortalama zam oranı yüzde 18 oldu. Sosyal haklar ise mevcut haliyle korundu ve bu kapsamda yapılacak ödemelere yüzde 10 zam yapıldı.

Açıklamada, “Sendikamız üyeleri ile birlikte kararlı bir duruş sergilemiş, kazanılmış haklar korunmuş ve içinde bulunduğumuz süreçte önemli bir toplusözleşme imzalanmıştır” denildi.

Kaynak: Birgun.net