2013 yılına kadar Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü yerleşkesi olarak kullanılan ancak özelleştirildikten sonra geçtiğimiz Haziran'da ihaleye çıkarılarak satılan İstanbul Maltepe-Küçükyalı'daki arazinin ranta açılması girişimine yönelik tepkiler sürüyor. Karayolları arazisinin halka ait olduğunu savunan Küçükyalı Karayolları Dayanışması, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde gerçekleştirilecek anma toplantısında, ranta açılmak istenen arazinin deprem toplanma alanı olmasını gündeme getirecek. Etkinlik öncesi yapılan açıklamada, İstanbul'da bulunan toplam 480 deprem toplanma alanının, 300'ünün yapılaşmaya açıldığı belirtildi.

İleri'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, toplam 132 bin metrekarelik alana sahip olan Karayolları arazisinin niteliği, “İdari Tesis Alanı” iken özelleştirme kapsamına alınmasının ardından yapılan değişiklikle “Konut ve Ticari Alan” olarak değiştirildi. Geçtiğimiz Haziran ayında Emlak Konut GYO tarafından yapılan ihalede ise Tahincioğlu şirketine satıldı.

KONUT, TİCARİ ALAN VE CAMİ YAPILMAK İSTENİYOR

Tahincioğlu şirketi, İhale kapsamındaki arazinin bir bölümüne konut ve ticari alanlar, bir bölümüne ise camii, meydan ve park yapmak istiyor. Ancak 'Küçükyalı Karayolları Dayanışması' adıyla bir araya gelen yurttaşlar Karayolları arasinin ranta değil halka açılmasını talep ediyor. Arazinin deprem toplanma alanı olmasını talep eden Küçükyalı Karayolları Dayanışması, “Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkalım” çağrısıyla yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü nedeniyle 16 Ağustos'ta bir etkinlik yapılacağını duyurdu.

16 AĞUSTOS'TA ARAZİ ÖNÜNDE EYLEM VAR

16 Ağustos Salı akşamı Küçükyalı Karayolları Arazisi E5 kapısı önünde saat:19:30'da başlayacak olan etkinliğe, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Şahan, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı ve Mimarlar Odası İstanbul Anadolu Yakası II. Büyükkent Bölge Temsilcisi Esin Köymen'in yanısıra sanatçılar ve yurttaşlar katılacak.

'DEPREM ALANIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR'

“Küçükyalı Karayolları arazisi deprem toplanma alanımız olacakken, elimizden alınıyor, farkında mısınız?” diye soran Küçükyalı Karayolları Dayanışması'nın açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

'YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA YAĞMA'

“Egemen sermaye gruplarına hizmet eden, yangından mal kaçırırcasına hızla yapılan imar planı tadilatları ve dönüşüm-özelleştirme gibi uygulamalarla kentlerimiz, yaşam çevrelerimiz yağmalanmaktadır. Küçükyalı Karayolları Arazisinde yapılmak isteneni anlamak için, Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü alanında yapılan Zorlu AVM’ye bakmak yeterli olacaktır. Başta İstanbul olmak üzere, tüm kentlerimizde bilimsel planlama anlayışından yoksun, kamu ve toplum yararını gözetmeyen, insanı, yereli, kültürü yok sayan, ayrıcalıklı imar haklarıyla donatılmış rant odaklı projeler gerçekleştirilmektedir.

480 DEPREM TOPLANMA ALANININ 300'Ü YAPILAŞMAYA AÇILDI

D-100 karayolu boyunca kamuya ait bütün alanlar ayrıcalıklı imar planları ile donatılarak yapılaşmaya açılmış ve satılmıştır. Alışveriş merkezleri, rezidans yapılaşmaları ile, bölge, nüfus, yapı ve trafik yoğunluğu açısından yaşanmaz hale gelmektedir.1999 depreminden sonra İstanbul’da 'Afet Toplanma Alanı' olarak ayrılan 480 deprem toplanma alnından 300 tanesi yapılaşmaya açılmıştır. Deprem toplanma alanları Maltepe Dap Royal Center,Tuzla Kiptaş 2.3. etap evleri, Şişli Trump Tower, Torunlar Center, Medeniyet Üniversitesi haline dönüşmüştür.

'SERMAYENİN DEĞİL, HALKIN DEDİĞİ OLSUN' ÇAĞRISI

Bizler; kamusal alanlarımızın sermaye gruplarına yağmalatılmasına karşı yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz. Bilimsel planlama ilkelerini hiçe sayarak, kentin içinde boş kalan alanların yapılaşmaya açılmasını kabul etmiyoruz. Yetkilileri bu yağma ve talan düzenine son vermeye ve doğa ile barışık bir yaşamın gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Küçükyalı Karayolları arazisi, sermaye gruplarının talepleri doğrultusunda rant alanı değil, halkın talepleri doğrultusunda park olsun, Küçükyalı Karayolları arazisi, depremde halkın toplanma alanı olsun. Tüm Maltepe halkını; doğal değerlerini korumaya, yapılan yanlışlıklara karşı sesimizi yükseltmeye, daha duyarlı olmaya ve gelecek kuşaklara yaşanılır bir dünya bırakmak için sorumlu davranmaya çağırıyoruz.”

Kaynak: Birgun.net