SEMİH GÜVEN / [email protected]
@semihguvenn

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) 23.Olağan Genel Kurulu 28-29 Mayıs’ta yapılıyor. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacak genel kurul öncesi İstanbul Katılımcı Muhasebeciler Hareketi ve Yeni Mali Müşavirler Grubu’nun ittifakından oluşan “Güç Birliği” grubunun başkan adayı olan Emine Funda Üçüncü ile Genel Kurul, sektörün sorunları ve çözüm önerileri üzerine konuştuk.

» Mevcut yönetimin listesine karşı 'Güç Birliği' listesi ile seçime giriyorsunuz. Mevcut yönetime dair tespitleriniz neler?

Mali müşavirler olarak üzerimizdeki iş yükü giderek artmış, gelir düzeyimiz düşmüş ve mesleki saygınlığımız toplumda içler acısı duruma gelmiştir. Meslektaşlarımız hak ettiği düzeye taşınamamıştır. İSMMMO ‘da iktidarda olan yönetim, kendi ikballerini korumak dışında meslektaşın sorunlarına çare üretmekten uzaklaşmış, mevcut yönetim 26 yıldan beri kalıcı bir yönetime dönüşmüştür. Bu yönetim anlayışı ile odamız, ticarethane, meslektaşlarımız müşteri konumuna düşürülmüştür. Oda aidatlarımız ve yöneticilerin birden fazla kurullardan aldığı huzur hakları diğer meslek odaları ile kıyaslandığında çok yüksek düzeydedir.

» Başkan olmanız halinde İSMMMO’da ne değişecek?

Yönetim anlayışımız şeffaf, denetlenebilir, katılımcı ve kolektif bir yönetim şekli uygulayacağız. Oda temsilcilerimiz, komisyon üyelerimiz ve diğer kurullarda görev alacak arkadaşlarımız liyakat esasına göre, her aşamada önseçimle seçilecek ve demokratik yapılanmaları ilke edineceğiz. Mesleğimizin geleceği ve uluslararası düzeyde yapılması için çalışmalar yapacağız. Odamızın Baro, TMMOB ve diğer meslek odalarında olduğu gibi kendi meslek alanında kamuyu aydınlatma görevini yerine getirmesini sağlayacağız.

» Seçim bildirgenizde ‘mesleki sorunlarımızı ülke sorunlarından bağımsız görmüyoruz’ demişsiniz. Biraz açar mısınız?

Muhasebe mesleği ekonominin tüm tarafları ile ilgili bir alandır. Muhasebenin ürettiği mali tablolar bütün tarafları ilgilendirir. Muhasebenin ürettiği bilgi ve mali tabloların doğru, güvenilir ve şeffaf olması gerekir. Bu nedenle Odalarımız da kamu tüzel kişiliği sorumluluğunda işlev görmektedir. Kayıt dışı ekonomiye karşı, gelir adaletsizliğine karşı mücadele edebilmek, odalarımızın sosyal sorumluluğu alanındadır.

» Mesleğin sorunları ve çözüm önerileriniz neler?

Öncelikle meslektaşın denetimine açık, şeffaf aylık raporlarla incelenebilir bir oda yönetiminin var olmasına adayız. Mesleki saygınlığımızı yükseklere çekmek adına ekipler halinde inandığımız projeler hazırlamaktayız. Serbest çalışan meslektaşlarımızın tahsilat sorunu çözülecek, oda kaynakları öncelikle meslektaş lehine kullanılacak, oda kurullarında hizmet verenlere ödenen huzur hakları asgariye indirilmesi sağlanacak, nispi aidatalar kaldırılacaktır. Meslektaşımıza yeni iş alanları sağlanacak bağımlı ve kadın meslektaşların öznel sorunları için konu ile ilgili arkadaşlarımızla el ele çözüm bulunması sağlanacaktır. Kaliteli bir eğitimin zorunlu ve parasız olarak meslektaşa verilmesi sağlanacaktır. Meslekte özün önceliği kavramı ile, önemlilik sırası ile bu sorunların üzerine gidilecektir. Meslektaşlarımızın ve ailelerinin yararlanacağı sosyal tesisler açacağız.

Kaynak: Birgun.net