İsmi '15 Temmuz Demokrasi Meydanı' olarak değiştirilen Mithatpaşa Alt Geçidi projesinin onaylı imar planı olmadığını açıklayan Şehir Plancıları Odası, demokratik ve hukuki bir unsur barındarmayan bir projenin isminin demokrasi ile değiştirilmesinin projeyi meşrulaştırmak amaçlı olduğunu ifade etti.

Evrensel'de yer alan habere göre Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, darbe girişiminin ardından isminin '15 Temmuz Demokrasi Meydanı' olması kararlaştırılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda inşaatı başlatılmış olan; “Mithatpaşa Alt Geçidi, Güzelyalı Meydanı” projesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Yönetim kurulu imzasıyla yapılan açıklamada ilk olarak yaşanılan darbe girişimine değinilerek, darbenin yıkıcı etkileri olduğu belirtildi ve ilan edilen OHAL'le birlikte yeni ve zorlu bir sürece girildiği ifade edildi. Açıklamada, demokrasinin vazgeçilmez olması gerektiği vurgulandı.

'KATILIMCI SÜREÇ İZLENMEDİ'

Mithatpaşa Alt Geçidi, Güzelyalı Meydanı” projesinin onaylı imar planının olmadığının belirtildiği açıklamada "İnşaatı başlamış olan bu projenin onaylı imar planının olmadığı belediye ile yapılan yazışmamız sonrasında ortaya çıkmıştır. Demokrasinin yerel karşılığı olan katılımcı bir süreç izlemeden inşaatına başlanmış bu projeye “15 Temmuz Demokrasi Meydanı” ismi verilmesi yönünde girişimlerde bulunulduğu basına yansımış durumdadır" denildi.

'DEMOKRATİK UNSUR BARINDIRMIYOR'

Devam ettirilen projeinin yasa ve yönetmeliklere aykırı, hukuki ve teknik anlamda tartışmalı olduğu ifade edilerek şunlara değinildi: "Bu projenin her şeyden önce uzun vadede kamu zararı oluşturacağı kaçınılmazdır. Bilimsel ve hukuki olarak tartışmalı, “demokratik ve hukuki” unsur barındırmayan bir projenin “15 Temmuz Demokrasi Meydanı” olarak isimlendirilmesinin, eylemin meşrulaştırılması yönünde bir çaba olarak görülmesine neden olduğunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir".

'TRT BLOKLARI DEMOKRASİ MEYDANI OLSUN'

Alsancak Kahramanlar Bölgesi'nde, uzun yıllardır asker alan olarak kullanılan 'TRT Blokları' olarak da bilinen kamu arazisinin imar planı değişikliği yoluyla ticaret alanına dönüştürülmesi yerine, tüm halkın özgürce kullanabileceği bir alana dönüştürülmesi gerektiği ifade edilen açıklamada "15 Temmuz Demokrasi Parkı” veya “15 Temmuz Demokrasi Meydanı” ismi verilmesi yönünde girişimlerde bulunulması, bu yönde çaba sarf edilmesi “Demokratik” açıdan daha anlamlı ve daha yerinde olacaktır" denildi.

Açıklama şu sözlerle bitirildi "TMMOB'ye bağlı meslek odası olarak demokrasiye olan inancımızı ve demokrasinin önemini her platformda dile getirmekteyiz. Kentlerimizde gerçekleştirilen hukuka ve bilime aykırı her türlü uygulamalara karşı da toplumsal sorumluluğumuz gereği kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi bildiririz".

Kaynak: Birgun.net