ZEYNEP KURAY / [email protected]

Kürt siyasi hareketi bileşenleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşülmesi için dün Diyarbakır’da açlık grevi yapmaya başladı. HDP, DBP, DTK (Demokratik Toplum Kongresi), HDK (Halkların Demokratik Kongresi) ve KJA (Özgür Kadın Kongresi) tarafından 31 Ağustos günü açıklanan açlık grevi kararı 50 kişinin katılımıyla başladı. Diyarbakır’da başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevini, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Baki Düzgün ve KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen BirGün’e değerlendirdi.

Bu topraklarda 40 yıldan beri savaşlar ve çatışmaların devam ettiğini ve 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Beko, “TBMM’de 4 parti arasında yapılacak görüşmelerin mutlaka HDP bünyesinde olması gerekiyor. Bu görüşmelerde tecrit olsun ve çözüm süreci de dahil her şey tartışılmalı. Biz gerçekten barış, özgürlük, demokrasi, kardeşlik çerçevesinde Kürt sorununun çözülmesini istiyorsak bunu başarabilmeliyiz” dedi. Üç yıl önce barış görüşmeleri yapılırken tek bir asker cenazesinin gelmediğini hatırlatan Beko, “Barış görüşmeleri yapıldığı o günlerde Kürtler ve Türkler barış içinde yaşıyorlardı. Çatımalar ve savaş yoktu. Eğer bu ülkede barış, kardeşlik olacaksa, bu topraklarda artık kan akmayacaksa, kim bu barışı sağlayacaksa, bu çözümün masa etrafında olmasından yanayım” diye konuştu.

12 Eylül’ü aratmıyorlar

Düzgün ise şu açıklamalarda bulundu: “AKP Hükümeti 12 Eylül‘ü aratacak uygulamalara imza attı. 15 Temmuz akşamı İmralı’da çatışma yaşandığına dönük gelen açıklamalara rağmen Abdullah Öcalan’ın hâlâ avukat ve aile görüşleri engelleniyor. Düşüncesini doğru bulursunuz, bulmazsınız, bu başka bir tartışma konusu. Ama burada bir halkın önder olarak kabul ettiği bir lidere, tecrit içinde tecrit yaşatılması ve aile ile avukat görüşmelerinin engellenmesi bu ülkenin ayıbıdır.”

Özgen de, “Hükümet 1.5 aydır hakikaten keyfi ve tehlikeli bir tutum izliyor. Biz Türkiye demokrasisi olarak çok kaygılıyız. Milyonlarca insanın ‘İrademdir’ diye imza verdiği bir lidere yönelik böylesi bir tutum, bu ülkede uzun yıllar sürecek bir iç savaş ve çatışmaya işarettir. Hükümet bu tutumdan derhal vazgeçmeli. AKP Hükümeti görüşmelerin önünü vakit kaybetmeden açmalıdır. Bu ülkenin buna ihtiyacı var. Bu toplumu rahatlatmak hükümetin görevidir. Bu görevi ve sorumluluğu bir an önce hayata geçirmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net