HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suudi Arabistan uçaklarının İncirlik'te konuşlandırılmasının Türkiye'nin savaşa girmesinin bir aracı olarak kullanılmak istendiğini belirtti. Demirtaş, "Suudi uçaklar buradan kalkıp öngörülmeyen ya da hedef olarak belirlenmeyen hedefleri vurursa ve bir anda Türkiye ile Suriye savaşa girmiş sayılırsa ne olacak? Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar" dedi.

Demirtaş, İncirlik'e Suudi uçaklarının inmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Zaten BM kararı olmadan Suudi'nin veya başkalarının Türkiye sınırından Türkiye'ye girmesi imkansızdır. Bunlar Dışişleri Bakanı tarafından bir temenni olarak ifade ediliyor. Fakat tezkere olmuş olmasına rağmen, BM kararı olmadan Türkiye bunu gerçekleştirirse Suudilerle, ister Katar'la, ister başkasıyla bunun adı işgal olur. Ve bu savaşın çok daha ciddi bir şekilde artık Türkiye'yi dahil olmasına yayılmasına yol açar. Biz savaş politikalarına her türlü karşı olduğumuzu belirtiyoruz.

Ama Davutoğlu'nun asıl derdi orada Suudilerle birlikte insanlara, oradaki muhalefete destek olmak değil. Zor durumda kalan IŞİD, Nusra gibi örgütlere destek olmaktır. Çünkü bu örgütleri büyüten, besleyen, para veren, silah veren Katar'dır. Suudi Arabistan'dır ve bunlara yol açan AKP hükümetidir. Bunlara ön açan, sınırları açan AKP hükümetidir. Şimdi besledikleri bu örgütler orada perişan durumda çöktüler, artık onlar aracılığıyla Suriye'yi karıştıramıyor bu ülkeler. Ne yaptılar doğrudan artık müdahale etme zamanımız geldi diye düşünüyorlar. Biz Rusya'nın da oradaki müdahalesine karşıyız. Amerika'nın da oradaki müdahalesine karşıyız. Suriye halklarının kendi geleceğini kendi özgür iradeleriyle belirleme hakkı var. Ama hiçbir ülke buna saygı duymuyor. AKP hükümeti de olmak üzere. Dolayısıyla şu Suudilerin, Türkiye'ye, İncirliğe getirilmesi bir hani Türkiye'nin savaşa girmesinin bir aracı olarak kullanılmak isteniyor. Türkiye doğrudan savaşa giremeyeceği için belki de Suudiler üzerinden tıpkı şu Alman gemilerinin Rus limanlarını bombalamasına benzer bir şekilde, Suudi uçaklar buradan kalkıp İncirlik'ten kalkıp orada öngörülmeyen ya da hedef olarak belirlenmeyen hedefleri vurursa ve bir anda Türkiye ile Suriye savaşa girmiş sayılırsa ne olacak? Oldu bittiyle yapmak istiyorlar bunu. Türkiye toplumunun rızasını almadan, desteğini almadan bir oldu bittiyle Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar."

Kaynak: Birgun.net