BirGün / ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, darbelerin ancak insan haklarına dayalı laik demokratik cumhuriyetin kurumsallaştırılması ile önlenebileceğini bildirdi.

Sarıhan, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz askeri darbe girişiminin toplumsal yaşama, ekonomi ve siyasete olan etkileri ve OHAL sürecini değerlendirdi.

Sarıhan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin, toplumsal yaşamı ve siyaseti derinden etkilediğini belirtti.

Gelecek nesillerin zihinsel yetilerinde tahrip oluşturacak bu travmatik dönemde suçluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması istemlerinin arttığını vurgulayan Sarıhan, açıklamasında şunları kaydetti:

‘’Öfke ve nefret kontrol mekanizmaları devre dışı kalmakta, oluşan infial, suçluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması istemlerini arttırmaktadır. Bu sürecin şiddeti, kimi suçsuz olan kişilerin de cezalandırılması riskini arttırmaktadır.

Bu darbe girişimi, hepimize yönelmiş bir insanlık suçudur. Bizler, her türlü darbeye ve darbe girişimlerine amasız, fakatsız karşıyız! Aynı şekilde askeri darbe girişiminin sonuçlarının askeri darbe döneminin zihniyeti ve kanunları ile ortadan kaldırılmakta olmasına ve adeta askeri darbe dönemlerinin zihniyetinin sivil görünüm altında daha da pekiştirilmesine de karşıyız!’’

“OHAL’in gereklerinin ötesinde’’

Olağanüstü halin gereklerinin ötesine geçen her kararın hukuka aykırı olduğunu belirten Sarıhan, yaygın gözaltı ve tutuklamaların yapıldığını, kamu kesiminde on binlerce kamu görevlisinin açığa alındığını anımsattı. Sarıhan, üç ay süre ile OHAL ilanının, toplumun tüm kesimlerini baskı altına almayı, otoriter uygulamaları kalıcı hale getirmeyi amaçladığını vurguladı.

“Nezarethanede ölüm devleti sorumlu kılar”

KHK’ler ile sıkıyönetime benzer OHAL koşulları dayatıldığını ifade eden Sarıhan, gözaltında işkence, tecavüz, kayıp ve ölüm riskinin daha da arttığını, Gökhan Açıkkolu’nun gözaltına alındıktan 14 gün sonra nezarethanede öldüğünü hatırlattı.

Savunma hakkının ihlal edilmesi durumunda adil yargılanma hakkının da yok olacağını belirten Sarıhan, KHK’ler ile birlikte sınırlandırılan müvekkilin avukatıyla veya ailesiyle görüşme süreleri ile koşullarının savunma hakkı ve adil yargılanma hakkına aykırılık oluşturduğunu vurguladı.

‘’Yeni gerilimler yaratır’’

CHP’li Sarıhan, sorgusuz sualsiz işe son verme ya da açığa alma gibi keyfi uygulamaların toplumu isyana yöneltebileceği uyarısında bulundu. Sarıhan, açık, şeffaf, çoğulcu, katılımcı bir yönetim anlayışı ile her kesimin temsil edildiği güçlü bir parlamenter rejimi kurumsallaştırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Birgun.net