HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yazılı ve görsel medyayı hedef alan operasyonlar basın özgürlüğüne yönelik kaygıları arttırdı. Meslek örgütleri konuya ilişkin yaptıkları açıklamalarda gelinen noktada basın özgürlüğünün ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret etti. DİSK’e bağlı Basın İş sendikası yaptığı açıklama ile konuya işaret etti. Yazılı açıklamada şöyle denildi: DİSK Basın-İş olarak mesleki çalışmalarından ötürü hapishanede tutulanların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Tutuklu tüm gazeteciler için adil ve şeffaf bir yargılama sürecinin yaşanmasını talep ediyoruz.

Darbe medyaya yapıldı

Medya kuruluşlarına yönelik uygulamalara bir tepki de Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nden (ÖGC) geldi. ÖGC açıklamasında şunlara yer verildi: Türkiye basını bugün her zamankinden daha fazla iktidarın ve güç odaklarının baskısı altına alınmış durumda. (…) Askeri darbe girişimini ardından iktidarın medya ve çalışanlarına dönük, baskı, sansür ve tehdit sürekli hal aldığını kaygıyla izliyoruz. Bu kapsamda sadece Temmuz ayında derlediğimiz bilgilere, gazetecilerin tam anlamıyla bir kıyım yaşadığı görülmekte.

Basın kartları mesajla iptal edildi

OHAL’in ardından çıkartılan ikinci KH K ile kapatılan 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevinin ardından Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) kapatılmayan gazetelerde çalışan muhabirlerin basın kartlarını iptal etmeye başladı. Mersin’de muhalif yayın çizgisi ile bilinen Haberci Gazetesi’nde 4 gazetecinin basın kartları iptal edildi. İptal kararı Cuma günü gazetecilere, telefonlarına gönderilen mesajla bildirildi. Hakkında herhangi bir kapatılma kararı ile soruşturma da bulunmayan Haberci Gazetesi’nde spor muhabiri Ali Şanlı ile Hediye Eroğlu, Kıymet Gökçe ve Serkan Tultak’ın basın kartlarının iptal edildiği, BYEGM tarafından gönderilen ve “Kartınız, ‘Milli Güvenlik Politikasına Uygun Olarak’ nedeniyle iptal edilmiştir. Lütfen, iptal edilen kartınızı Adana İl Müdürlüğü’ne iade ediniz” ifadelerinin yer aldığı mesajla bildirildi.Telefonlarına gelen mesajla basın kartlarının iptal edilmesinden dolayı şaşkınlık yaşadıklarını, Gülen Cemaati’yle ilgili herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını ve yalnızca muhalif çizgide yayın yaptıklarını ifade eden gazeteciler, karara itiraz etti.

Kaynak: Birgun.net