İstanbul Yenikapı’da HDP hariç devletin zirvesinin katıldığı ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ beklendiği gibi Erdoğan şovuna dönüştü. Alanın her yerinde Erdoğan'ın fotoğrafları yer alırken, Cumhurbaşkanı 'Reis', 'demokrasinin yıldızı', 'başkomutan' gibi ifadelerle birlikte anıldı.

Miting, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla düzenlendi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın yanı sıra kuvvet komutanlarının da katıldığı mitingde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı. Eski Başbakan Tansu Çiller de mitingi takip edenler arasında yer aldı.
Daha önce AKP'ye verdikleri açık destekle gündeme gelen pek çok ünlü isim de mitinge katıldı. Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Yavuz Bingöl, Metin Şentürk, Nihat Doğan, Zerrin Özer, Müşerref Akay gibi ünlüler Bebek'ten tekne ile Yenikapı’ya ulaştı.

Kılıçdaroğlu yuhalandı
Meydana gelen ilk lider Başbakan Yıldırım oldu. Ardından Kılıçdaroğlu ve Bahçeli gelirken, daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan eşiyle birlikte helikopterle alana iniş yaptı. Yurttaşların Hulusi Akar’a yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.
Mitinge katılacak siyasilerin ismi tek tek okunurken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı anons edildiğinde yuhalama sesleri yükseldi. Anons yapan görevlinin “Asla, bugün birliktelik günü” karşılığı vermesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun ismi yeniden anons edildi. Bu kez kalabalıktan alkış sesleri yükseldi. Aynı şekilde MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ismi anons edildiğinde de kalabalıktan alkış yükseldi.

Öte yandan CHP'nin Şişhane’de bulunan İstanbul İl Merkezi önünden Yenikapı'ya yapmayı planladığı yürüyüş de emniyet yetkililerinin uyarıları doğrultusunda iptal edildi.

Mehter gösterisinin ardından önce MHP lideri Bahçeli ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu sahneye çıktı, yurttaşları selamladı. Ardından Başbakan Yıldırım ve TBMM Başkanı Kahraman halkı selamladı.

'Türkiye'nin göz bebeği' ve 'Başkomutanımız' sözleriyle takdim edilen Erdoğan da sahneye çıkan son isim oldu. Liderlerin selamlarının ardından İstiklal Marşı ve takiben Kuran okundu. Görmez de, darbe girişiminde yaşamını yitiren yurttaşlar için dua etti.

***

‘Ellerini ovuşturarak bekleyenler kahroldu’

Mitingdeki son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz gecesi sokakları ve meydanları dolduran kardeşlerimizin her birinin vatanımızın, demokrasimizin, özgürlüğümün korunmasında katkısı vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: “Bu millet başka bir millet. Türk milleti bin yıl önce Malazgirt’te hangi inanç ve kararlılıkla Anadolu’nun kapılarını açmışsa, 15 Temmuz’da da aynı hissiyatla darbecilerin karşısına dikilmiştir. Süleyman şah 1075 yılında bu coğrafyadaki ilk devletimizi hangi vizyonla kurmuşsa, 15 Temmuz’da da ülkemize aynı vizyonla aynı ufukla karşı çıktık. Osman Gazi 1299’da tarihin en kudretli devletini hangi temeller üzerine bina ettiyse, biz de o gece Türkiye’yi aynı ilkeler etrafında müdafaa ettik. Ecdadımız 100 yıl önce hangi idrak ile Çanakkale’de kanının son damlasına kadar, mücadele ettiyse, 15 Temmuz’da da aynı irade ile FETO’cu terör örgütünü darbecileri geri püskürttük. Gazi Mustafa Kemal’in İstiklal harbini başlatmasını ve zafere ulaşmasını sağlayan inanıcın bir benzeri 15 Temmuz’da Türkiye’nin tüm şehirlerinde adeta kol geziyordu.”

Aynı gece Türkiye’nin yerle yeksan olması için ellerini ovuşturarak bekleyen düşmanlarının ertesi güne bundan sonra işlerinin çok daha zor olmasının kahrıyla uyandıklarını belirten Erdoğan, “Şimdi bugün burada Genelkurmay Başkanı ile Yenikapı Meydanı’nda Başbakanıyla CHP ve MHP Genel Başkanlarıyla 81 vilayetimizdeki her görüşten her meşrepten insanlarımızla verdiğimiz şu görüntü var ya, işte bu görüntü inanın bana, ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür“ dedi.

‘İdamı onarım’
İdam talebiyle ilgili de konuşan Erdoğan, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre, bunun kararını verecek olan merci, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Meclisimiz böyle bir kararı verdikten sonra, atılacak adım bellidir. Onamaksa, Meclis’ten gelen böyle bir kararı, ben peşinen ifade ediyorum, onarım” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım ise “Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan bu millet, aynı ruhla 15 Temmuz destanını da yazdı. 15 Temmuz ikinci Kurtuluş Savaşı’dır” dedi.

İstanbul’un bir kez daha tarih yazdığını kaydeden Yıldırım, “29 Mayıs 1453’te Sultan Fatih şehre girdiğinde ne kadar heyecanlıysa bugün o kadar heyecanlısın” ifadesini kullandı.


***

‘Ders çıkarmalıyız’

Mitingde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür” dedi. “Gönül isterdi ki güzel beraberliğe eşlik etmek için parlamento dışındaki genel başkanları da burada olsaydı” diyen Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. Artık yeni bir Türkiye var. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız” dedi.

“Neden ve niçin bu noktaya geldik? Önce, teşhisi doğru koyacağız ki tedaviyi güzel yapalım” sözleriyle konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, “Bir musibet bin nasihatten evladır diye bir atasözümüz var. Ben dahil bütün siyasilerin bu musibetten ders çıkarması lazım” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, partisinin hazırladığı 12 maddeyi mitingde açıkladı:
1- Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım.
2- Siyasette özeleştiri yapmalıyız. Bizim soylu bir uzlaşmaya ihtiyacımız var.
3- Geçmişi iyi tahlil etmek gerekiyor.
4- Liyakat sistemini esas almalıyız.
5- Her şartta, her koşulda demokrasiye sahip çıkmalıyız. Ne darbe ne dikta, tam demokrasi diyoruz.
6- Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız.
7- Parlamenter sistemimiz güçlendirmek zorundayız.
8- Medyanın özgürlüğü
9- Yargınının tarafsızlığı ve bağımsızlığı.
10- Laikliğin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz gösterdi.
11- Sorgulayan bir eğitim sistemini hayata geçirmeliyiz.
12- FETÖ mağdurlarına haklarını ve itibarlarını iade edelim.

***

‘Ne kadar kanı bozuk varsa...’

Sahnede ilk konuşan lider olan MHP Genel Başkanı Bahçeli, darbe girişiminin ardında olduğu söylenen Gülen için ‘Hoca görünümlü terörist’ tanımı yaptı. Bahçeli, “Türk milleti kaderine sahip çıkmaktadır. Demokrasinin namusunu sizler korudunuz” dedi. Birlik ve beraberlik çağrısının devam etmesi gerektiği çağrısında bulunan Bahçeli, “Yeni bir sayfa açalım, milli bir uzlaşmayla, hukukun üstünlüğünü gözeterek, insan hak ve özgürlüklerini muhafaza ederek geleceğin yol haritasını çizelim.
Bahçeli, “Türk vatanını çekemeyen, üzerine çöreklenmek isteyen, milletimizin varlığından rahatsız olan ne kadar kanı bozuk olan çevre varsa FETÖ’nün sırtını sıvazladı, eline silah tutuşturdu” dedi.

Kaynak: Birgun.net