Ömer Şan / Artvin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyunun Artvin'in Ardanuç ilçesinden geçişi sırasında, konvoyu korumakla görevli öncü güvenlik aracına ateş açıldı. CHP Konvoyu, Karayolları şantiyesine çekilirken, Kılıçdaroğlu ise korumalar eşliğinde güvenlikli bölgeye götürüldü. Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada sağlığının iyi olduğunu ve güvenlikte olduklarını bildirdi. Saldırıda 1 jandarma er yaşamını yitirirken 1 erin de yaralandığı öğrenildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce 22 Temmuz’da yapılacağı açıklanana ancak, yaşanan darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler nedeniyle ertelenen Artvin programı için dün sabah havayolu ile Ankara’dan Kars’a oradan da karayoluyla Artvin’in Şavşat ilçesine geçti.

Şavşat’ta halkı selamlayan ve açık hava toplantısında Şavşatlılara seslenen Kılıçdaroğlu, öğlen saatlerinde Şavşat’tan, Ardanuç Belediyesi yeni hizmet binasının açılışını yapmak üzere Ardanuç’a hareket etti.

Öncü araca saldırı
Kılıçdaroğlu’nun da yer aldığı konvoy, Şavşat-Ardanuç yolu üzerindeki Yanıklı Köyü’nden geçtiği sırada, öncü jandarma ekiplerinin bulunduğu alana, Soğuksu mevkiindeki ormanlık alandan uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.
Bu arada Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından birisi, kendilerine bir saldırı olmadığını güzergâhta konvoyun geçişi sırasında çatışma çıktığını iddia etti, daha sonra bu bilginin doğru olmadığı anlaşıldı.

Açılan ilk ateş sırasında 1’i ağır 2 jandarma erinin yaralandığı öğrenilirken, ateşe özel tim ve CHP konvoyundaki korumalar ateş açarak karşılık vermeye başladı.

Bölgedeki grubun PKK’li olduğu ve CHP konvoyunun orta kısmında yer alan Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçişi sırasında roketli saldırıya hazırlandığı ileri sürülürken, çatışma sırasında Kılıçdaroğlu ve ekibi korumaları ve timlerin eşliğinde zırhlı bir araca bindirilerek yakındaki güvenlikli bölgeye, Karayollarına ait şantiyeye götürüldü.

Bir er yaşamını yitirdi
Uzun süren çatışma sırasında ağır yaralanan erlerden birinin, CHP Konvoyundaki ambulansla hastaneye kaldırıldığı sırada yaşamını yitirdiği, diğer erin sağlık durumunun ise iyi olduğu kaydedilirken, Şavşat-Ardanuç yolu ise ulaşıma kapatıldı.

Çatışmanın devam ettiği bölgede güvenlik güçlerinin bölgeyi sararak çember altına aldığı, helikopterlerle, saldırgan gruba ateş açıldığı öğrenildi.

Çatışmaların devam ettiği sırada kısa bir açıklama yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kendisi ve yanındaki partililerin sağlık durumunun iyi olduğunu, güvenlikli bir bölgede bulunduklarını kaydederek, endişeye gerek olmadığını bildirdi.

Daha sonra Twitter hesabından da açıklama yapan CHP Lideri, “Allah’ın verdiği bir canımız var, o da bu memleket, bu ülke, bu millet için feda olsun!” diye yazdı.

Liderler aradı
Saldırı girişimi ardından liderler Kılıçdaroğlu’nu arayarak bilgi aldı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu’na telefonla ulaştı.

1 ay önce kaçırma eylemi olmuş
Öte yandan, yaklaşık bir ay önce Artvin’in Şavşat ilçesinde bir grup, durdurdukları aracı sürücüsü ile birlikte kaçırmış ve bölgede operasyon başlatılmıştı. Daha sonra araç sürücüsünü serbest bırakan grubun, Eskikale Köyü kırsalına doğru kaçtığı, Şavşat İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ifadesi alınan araç sürücüsünün verdiği bilgiler doğrultusunda güvenlik güçlerinin, kaçanları yakalamak için operasyon başlatmıştı.

Kaynak: Birgun.net