SEBAHAT KARAKOYUN

TBMM Genel Kurulu'nda Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili tartışmalı teklifin görüşmeleri gergin başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın üslubuna tepki gösteren CHP'li Özgür Özel, "Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar" dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler saat 02.00'ye kadar devam etti. TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

"TALİMAT BEYEFENDİDEN"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin gerekçesinden söz ederken daha önce basına yansıyan 18 Kasım 2013 tarihinde Abdullah Tivnikli ile İbrahim Kalın arasında yapılan telefon görüşmesinin "tape"lerine atıfta bulundu. Gerekçeye aslında o konuşmaların yazılması gerektiğini savunan Özel, "Orada Abdullah Tivnikli bu kanundaki düzenlemelerin ne zaman yapılacağını sorup İbrahim Kalın da 'Beyefendi -yani dönemin Başbakanını kastederek- talimat verdi. Bu düzenlemeler yapılacak, senin zararların karşılanacak' demektedir" diye konuştu.

BAKAN ALBAYRAK'IN ÜSLUBU GERDİ

Muhalefetin eleştirilerinin ardından kürsüye çıkan Bakan Albayrak'ın üslubu, tartışma yarattı. Albayrak, yasa ile ilgili eleştiriler dile getirilirken "söylenenlerin birçoğunun yalan, yanlış, iftira olduğunu" iddia etti. Kayıp kaçak oranının daha önce de tüketiciler tarafından karşılandığını söyleyen Albayrak, düzenlemeyi "Bu, bugünün konusu değildir" diye savunmaya çalıştı.

Albayrak'ın yöneltilen eleştirilerle ilgili " Lafa bakıyoruz, söyleyen arkadaşlara bakıyoruz, geçmiş referanslara bakıyoruz hangi birine cevap vereceğimi şaşırdım" sözleri de tepkilere neden oldu.

ÖZEL'DEN ALBAYRAK'A "HADDİNİZİ BİLİN"

Albayrak'ın ardından sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Özel, "Muhalefet partilerinin yaklaşımlarına ‘yalan, iftira, gerçek dışılık’ demek hakkınız değildir, haddiniz de değildir, haddinizi bilin" dedi.

Muhalefetin üslubu ile ilgili eleştirileri üzerine Albayrak, söyleminin "halkı manipüle etmeye kışkırtmaya, ucuz, hamasi bir dille itham etmeye yönelik bir üslupta konuşanlara yönelik olduğunu" söyledi.

Berat Albayrak, milletvekillerinin teklif ile ilgili sorularının ardından "Bu hamasi söylemlere cevap vermeyi düşünmüyorum. Vaktimizi de bu yönde kullanmak istemiyorum ama demin MHP sıralarından birkaç tane hakikaten haklı sorular geldi, not aldım, ona bakacağım" sözleri üzerine "üslup tartışmaları" devam etti.

KAYINPEDERİNİN KAÇAK SARAY'I DEĞİL

Yeniden söz alan CHP'li Özel, Albayrak'ın muhalefete yönelik "Dinleyin yahu, anlayacak mısınız bilmiyorum, açıklayacağım ama işe yarayacak mı bilmiyorum" ifadelerinin Meclis'e yakışmadığını belirtti. Tutanaklara göre tartışma özetle şöyle devam etti:

Özgür Özel - Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar. (CHP sıralarından alkışlar, AKP sıralarından gürültüler)"
Mehmet Muş (AKP İstanbul) - Düzgün konuş, düzgün!

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, verilen aranın ardından söz alarak "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olmaması gereken şeylerden birisi şahsiyetle uğraşmaktır" diyerek Özgür Özel'e uyarı cezası verilmesini istedi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise tutanakları inceleyerek gerekli açıklamayı ertesi gün yapacağını belirterek toplantıyı sona erdirdi.

Kaynak: Birgun.net